Odla vetegräs – Med Gullvi

Jag var hemma hos gulliga Gullvi för ett par dagar sedan och levererade 5 kg vetegräs. Jag känner Gullvi sedan tidigare och vet om att hon, sedan hon fick cancer för lite mer än 15 år sedan, har druckit väldigt-väldigt mycket vetegräsjuice. Hon gör inte bara juice åt sig själv, utan även för att få bjuda på sina nära och kära. Jag passade på att fråga om jag fick besöka henne när jag fick in beställni

Groddjonas – Jag var hemma hos gulliga Gullvi för ett par dagar sedan och levererade 5 kg vetegräs. Jag känner Gullvi sedan tidigare och vet om att hon, sedan hon fick cancer för lite mer än 15 år sedan, har druckit väldigt-väldigt mycket vetegräsjuice. Hon gör inte bara juice åt sig själv, utan även för att få bjuda på sina nära och kära.  Jag passade på att fråga om jag fick besöka henne när jag fick in beställningen, vilket jag fick! Gullvi har nämligen en häftig uppsättning av vetegräs-brickor i sitt fönster som jag ville titta på.

Hur gör Gullvi? 

”Vetekornen blötlägger jag under natten och har dem därefter i en sil som jag duschar flera gånger om dagen. Efter två dagar lägger jag allt i ett tråg med cirka 2 cm jord och låter det stå med något mörkt över sig tills vetegräset är cirka fyra centimeter högt. Då tar jag fram dem till fönstret och de börjar växa snabbt! Jag pressar och dricker cirka sex centiliter varje dag. Detta tror jag helt på – jag är numera frisk och full av energi” – Gullvi

Groddjonas kommentar

”Vetekornets grodd är väldigt känslig för att torka ut. Därför bör de alltid täckas över med lock eller handduk de första dygnen vare sig de odlas som groddar eller som skott ( Grodd i groddburk/sil, Skott i jord eller på plan skottyta). 

När man odlar groddar av spannmål är det essentiellt att man får tag på sädesslag av bra kvalitet. Jag har köpt hem många batcher som får en sur doft efter två, tre dagar, hur noggrant man än rengör dem. De svenska bönderna har heller inte i åtanke att sädesslagen ska groddas eller konsumeras råa när de behandlar dem. Se därför till att rengöra fröna extra noggrant! Läs mer om detta i min groddskola eller i min och Annikas bok ”Groddar och skott – framtidens mat” – Jonas

Hälsofördelar: 

Vetegräs och alger sägs vara två utav de växter som innehåller allra högst mängd klorofyll

”Den kemiska strukturen av klorofyll är nästan identisk med ämnet hemoglobin, som bildar människans blod. American Cancer Society har med klorofyll som förslag på alternativ eller kompletterande behandling av cancer, och en stor anledning till detta är att behandling med klorofyll har visat sig vara helt utan biverkning.” – Från boken Groddar och skott – Framtidens mat” 

Klorofyll är basiskt och renande. Det används i de flesta hälsohem man kan besöka runt om i världen, bland annat på Skeppsgården i Valdemarsvik. 

Hur använder man det? 

Vetegräs är allra vanligast att pressa i vetegräspress, för att sedan endast drick juicen. Men, det går även bra att mixa i mixer. På så vis slås gräset sönder och vätskan i gräset kan tas upp. Ett annat alternativ, om man gillar smaken, är att tugga på gräset som en kossa (låter kanske som jag skojar nu). På så vis trycks vätskan ut ur gräset, man behöver inte svälja fibrerna som blir kvar. 

Vanliga frågor:

1. Behöver jag en vetegräspress? – Nej, att mixa hela gräset i mixer går bra även det.

2. Hur mycket ska jag äta per dag? – Antingen äter du en dos för att underhålla dig själv var och varannan dag i hela ditt liv, vilket kan vara 1 näve vetegräs/ 1 – 4 cl shot juice per dag. Eller så kör du en rejäl detox där du dricker två till tre shot vetegräs juice per dag 4 cl stycket. 

3. Kan man äta vetegroddarna? – Man kan äta vetegroddarna. Tål man sädesslag och inte är för känslig mot gluten är det groddade sädesslag eller fermenterade sädesslag i form av 100% surdegsbröd som jag rekommenderar. Gluten och andra ”farliga” antinutrienter minskar/försvinner vid groddning och fermentering (1). 

4. Kan man odla utan jord? – Yes, det kan man. Risken för misslyckad skörd ökar dock. Jag rekommenderar att börja med jord, om det är möjligt. Ska man ge sig på att odla utan jord, läs här: https://sproutly.se/blogg/odla-solros-artskott-och-vetegras-utan-jord

5. Kan man skörda om och om igen? – Njaaa, jag har inte tålamodet för att vänta på de få stråna som kommer upp på nytt. Jag satsar hellre på ny runda 🙂

1. Groddar och skott – framtidens mat – https://sproutly.se/hem/groddar-och-skott-framtidens-mat

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email