Svensk Hampamjölk recept

Här visar Groddjonas hur man gör sin egen hampamjölk på svenska icke skalade hampafrön!

”Svensk hampamjölk” Hur dunderbra låter inte det? Jag blev så glad när jag fick höra från bonden Gustav att han hade hampafrön med skal till salu… Wow vad kul det är att få distribuera ut det till er hälso- och klimatmedvetna svenskar och danskar!

Grundrecept

5 dl vatten

1 dl hampafrön ( köpa svenska hampafrön med skal här)

1 nypa salt

… Alternativa smaksättningar…

  1. 0.5 dl blötlagda mandlar 1-3 tsk honung
  2. 1 tsk Kanel, 1 tsk kardemumma och 1 kryddmått kryddnejlika
  3. 1 msk Carob
  4. 1 tsk lakritspulver

Hur gör man?

Blötlägg hampafrön i 12 timmar. Häll sedan bort blötlägningsvattnet (gärna till dina plantor) och skölj igenom fröna noggrant. Grodda i ytterliggare 12 h om du vill. Men inte längre än så! Hampafrön har en tendens att bli dåliga relativt snabbt*.

Mixa alla ingredienser väl i en mixer. Häll igenom en finmaskig sil eller nötmjölk-/ saftpåse, låt det rinna igenom (kan ta upp till 30 minuter). Skalrester från hampafröna kan användas i biffar eller bröd… Om inte blir kompostjorden glad för det! Förvara i kylskåp och drick som den är.

* Alla frön som odlas till groddar (i groddburk) blir till slut dåliga… Deras naturliga miljö är i jord och något de till slut kommer att kräva. Vanligt fall klarar fröna att groddas i cirka 1 vecka innan de blir dåliga (utan jord ruttnar, möglar eller förtvinar de). Just hampafrön har en tendens att bli dåliga snabbt. Redan efter 2 dygns groddande kan de börja få en illa luktande doft.

Receptet går även att göra på hampafrön som är skalade. Men, dessa kommer inte från Sverige.

Köp svenska hamafrön här

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email