"The craving for Broccoligroddar"

Broccoli har under de senaste åren lyfts upp i media och benämnts som en av de hälsosammare grönsakerna. Detta på grund av broccolins försvarsämne sulforafan, som är en sorts glukosinolat. I samband med uppmärksamheten ökade forskningen om kopplingen mellan broccoli och ämnet sulforafan och i resultatet fann de att desto yngre en broccoli är desto mer koncentrerat är sulforafanet. Om vi ska tillåtas att använda åldersbegrepp på växter skulle i så fall groddar vara motsvarigheten till spädbarn. Så fort denna vetenskapen nådde ut till det svenska folket haglade det in meddelande och mails om att få köpa broccolifrön, vilket var startskottet för hela Sproutly.


Vad är då sulforafan? Enkelt förklarat är sulforafan ett försvarsämne som finns i broccoliväxten. Den städar och rensar undan lite sådär gött. Läs mer om Glucoraphanin, vilket är sulforafanets namn innan det omvandlas i vår kropp, på Benefortés egna hemsida: http://www.superbroccoli.info/se/varfor-beneforte.htm


Beneforté, ett grönsaksvarumärke, snappade upp hajpen om det nyttiga ämnet i broccolin och skapade en "superbroccoli" med 3 ggr mer sulforafan än en vanlig broccoli. Detta i sin tur fick folk att ifrågasätta varse sig det var rätt att modifiera en broccoli på sådant vis. Här har ni en länk om det: https://www.ica.se/halsa/artiklar/tryggt-ata-superbroccolin/. Inte för att tävla mot någon broccolisort eller så kan vi på ödmjukaste sätt nämna att enligt en studie av University of Michigan innehåller broccoligroddar hela 20–50 gånger mer sulforafan än en vanlig broccoli. No more comments about that. 


I samband med detta inlägg kommer vi att ha 10% rabatt på våra broccolifrön hela veckan ut!  


Ha det gutt, haaaj / Jonas