Vetegroddar, gluten?

För några år sedan märkte jag att vete påverkade min kropp negativt, så jag slutade såklart att äta det. Som man gör när man märker att något är dåligt för en själv eller vår planet, eller hur? Hehe, kanske inte riktigt... 

Hur som helst hittade jag en artikel om att glutenet i vetekornet bryts ner när det får gro. Jag trodde att den artikeln sparades men det gjorde den visst inte och heller går det inte att finna den... Efter någon halvtimmes sökande fann jag lite skrivet om det i en annan blogg där de hänvisade till någon studie osv. Så här har ni den! 

http://www.drlaurendeville.com/articles/gluten-sensitive-eat-sprouted-sourdough/

Utdrag från bloggen där de nämner just om vetegroddar och gluten har ni här: 

Why Sourdough (and Sprouted Grains) Are Viable Alternatives

In 2007, Applied and Environmental Microbiology performed a study demonstrating that while ordinary wheat bread contains gluten levels of 75,000 parts per million, its fermented (sourdough) counterpart instead contained only 12 parts per million — rendering it effectively gluten-free.

Sprouting your grains is another way to achieve essentially the same effect.  Raw food naturally contains probiotics and enzymes — enzymes which do essentially the same thing that lactic acid does in terms of breaking down the gluten protein for you. 

Jag säger ingenting om att du som glutenintolerant bör eller kan äta vetegroddar. Jag lägger endast fram intressant läsning. Var källkritiska till detta inlägg snälla, det är jag! 

Ha det gutt/Jonas