Ekologiska Kikärtor 500 g

39 kr

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

  • Fri frakt över 500 kr
  • Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli
  • Ekologiska

Ekologiska Kikärtor från Italien för grodd och skottodling 

Kikärtor kallas också garbanzo bönor, vilket vi tycker är väldigt förvirrande. Är det en böna eller en ärta? Eller kanske en böna är en ärta? Det där med namn kan vara lite förvirrande… Som tur är så har det inte så stor betydelse. Vad som räknas är hur hälsosam och god hummusen och falafeln blir på groddade kikärtor.

Groddade kikärtor kontra kokta kikärtor har en lite strävare och krispigare konsistens. 

Grymma egenskaper! 

När frön, baljväxter eller nötter kommer i kontakt med vatten aktiveras de och ämnet fytinsyra minskar drastiskt. Fytinsyra är ett ämne som tidigare bundit till sig mineraler och proteiner, vilket hindrat kroppen från att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar. Här kommer några av dem:

- Protein, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar.

- Enzymer bildas i höga doser, för att påskynda tillväxten av grodden.

- Antioxidanter ökar markant för att skydda grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet.

- Vitaminer, bland annat C-vitamin, ökar i mängd.

Hur odlas dem? 

Kikärtor blötläggs och groddas tills de får en svans på ca 1 till 2 centimeter. Man vill inte ha dem längre än så. 

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Micro leaves: Micro leaves är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Även micro leaves klipps av från sin rot.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområde

Groddade kikärtor går att rakt av byta ut mot icke groddade kikärtor. Den enda skillnaden är att de inte behöver kokas lika länge och att de såklart får ett högre näringsvärde och att magen bryter ner dem lättare och att man äntligen kan absorbera alla dess mineraler och proteiner och… Ja ni förstår! Gör groddbiffar på dem, släng ner dem i salladen för att göra den mer matig, gör hummus och falafel, koka gryta på dem! Kolla in våra recept med kikärtsgroddar i i vår receptbok! Glöm ej tipsa oss om recept. Det gör oss glada!