I lager.

Ekologiska Mungbönor 1kg

69 kr
  • Fri frakt över 500 kr
  • Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli
  • Ekologiska

Ekologiska Mungbönor från Kina för grodd och skottodling

Mungböngroddar har en krispig och söt smak och är en av de vanligaste groddarna på marknaden. Det finns lite olika sätt att odla dessa små rackare på. Allt det skriver vi om i groddskolan. Ha i åtanke att de är som allra nyttigast efter bara 3 dagar! 

Grymma egenskaper! 

När frön, baljväxter eller nötter kommer i kontakt med vatten aktiveras de och ämnet fytinsyra minskar drastiskt. Fytinsyra är ett ämne som tidigare bundit till sig mineraler och proteiner, vilket hindrat kroppen från att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar. Här kommer några av dem:

- Proteiner, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar.

- Enzymer bildas i höga doser, för att påskynda tillväxten av grodden.

- Antioxidanter ökar markant för att skydda grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet.

- Vitaminer, bland annat C-vitamin, ökar i mängd.

Mungbönor innehåller hela 24% protein, i sin torkade form. När den gror bildas ett ämne som heter amygdalin. Ett väldigt kontroversiellt ämne, som det finns många rön om. Mer än det vågar vi inte säga, google får sköta resten! 

Hur odlas dem? 

Mungbönor passar bäst och är absolut populärast i formen av en grodd, som endast gror i 3 dygn. Så att svansen inte blir mer än 2-3 cm. Men, somliga av våra kunder gillar att lägga mungbönor på en jordbädd och utveckla micro leaves av dem.

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Micro leaves: Micro leaves är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Även micro leaves klipps av från sin rot.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden

I woken är ju böngrodden en självklar höjdare, men där eliminerar vi tyvärr en del av dess viktigaste näringsämnen. Enzymerna försvinner som sagt när något steks eller kokas. Mungböngroddar är den grodd som bäst beblandas med andra grönsaker, bär och frukter. De fungerar därmed lika bra i salladen som i smoothien!

Visste du att man kan laga bröd och veganska biffar på mungböngroddar? Kolla in vår receptbok för det :)