I lager.

Ekologiska Röda Linser 1kg

79 kr
  • Fri frakt över 500 kr
  • Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli
  • Ekologiska

Ekologiska Röda Linser från Italien för grodd och skottodling

Våra Linser kommer från medelhavsregionens populära växt Lins (Lens Culinaris). Lens Culinaris är latin. Vi försöker slänga in lite sådana coola namn ibland för att ge tyngd till vår text. Hoppas det fungerar. Linser tar form i många olika sorters färger. Gula, röda, orangea, svarta och gröna. Färgen må skilja dem en aning men annars är de väldigt lika. Dessa linser är röda och tjocka. 

Linsgroddar har en frisk och krispig konsistens! 

Linsgroddar är färdiga på bara 2-3 dagar och är väldigt lätta att gro. De går superbra att blanda linser innan groddning med mungbönor, adukibönor, bockhornsklöverfrön, alfalfafrön, rädisfrön, broccolifrön och ärtor! 

Grymma egenskaper! 

När frön, baljväxter eller nötter kommer i kontakt med vatten aktiveras de och ämnet fytinsyra minskar drastiskt. Fytinsyra är ett ämne som tidigare bundit till sig mineraler och proteiner, vilket hindrat kroppen från att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar. Här kommer några av dem:

- Proteiner, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar.

- Enzymer bildas i höga doser, för att påskynda tillväxten av grodden.

- Antioxidanter ökar markant för att skydda grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet.

- Vitaminer, bland annat C-vitamin, ökar i mängd.

Hur odlas dem? 

Linser passar bäst och är absolut populärast i formen av en grodd, som endast gror i 3 dygn. Så att svansen inte blir mer än 1 max 2 cm. Men, linser går även att odla som skott. För den som vill prova på det! 

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Micro leaves: Micro leaves är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Även micro leaves klipps av från sin rot.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden 

Linsfröna är kända för att direkt slängas ner i grytan och kokas upp till en magisk Daal-gryta. All heder åt den grytan, fast om man vill åt en maträtt där linsen både groddas och inte kokas får man göra på annat sätt. Linsgroddar passar perfekt i en matig sallad eller i grönsakbiffar. Tänk på att inte steka biffarna på för hög värme, ha dem istället i ugn på lägre värme. För att minska bildningen av AGE och ALE gifter. Detta är gifter som kopplas till ökad inflammation i kroppen.