I lager.

Ekologisk Mizuna frills 40g

49 kr

Mizuna Frills frön från Italien

Mizuna Frills är en favorit hos kockarna. Bladen får en taggig form med lila inslag! Mizuna frills och Red russian kale är de två populäraste fröna för våra odlare som odlar upp bladsallad till restauranger i Sverige 

Grymma egenskaper!

Red russian kale innehåller, precis som de andra korsblommiga växterna, höga mängder av glukosinolater. Glukosinolater är en grupp av potenta antioxidanter vars uppgift i växten är att hålla borta insekter och andra skadedjur. I människan har glukosinolater visat sig kunna lösa upp fettlösliga gifter till vattenlösliga, så att de lättare transporteras ut ur våra kroppar. 

Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar att odla Mizuna frills till bladsallad och skörda efter hand som bladen bildas. Så med ca 1 cm mellan varje frö. De går bra att odla både inne och ute, ju mer ljus desto snabbare bildas stora blad. 

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Bladsallad: Bladsallad är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Bladsallad knips av, så att fler och fler skott kan komma upp. 

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden

Använd Mizuna frills precis som spenat, ruccola och mangold. De ger ett fint och saftigt komplement till groddarna!