I lager.

Ekologiska Sojabönor 1 kg (Ej grobara)

49 kr
  • Fri frakt över 500 kr
  • Ekologiska

Ekologiska sojabönor från Italien för att blötlägga och koka - Ej bra grobarhet

Sojabönor fungerar utmärkt att blötlägga/grodda och sedan koka grytor på eller att ha till maten/i salladen. Se till att grodda i max 1 dygn efter blötläggning. Därefter kommer sojabönorna att bli geggiga/dåliga. 


Hur gör man? 

Blötlägg bönorna i  vatten under 24 timmar. Skölj bönorna i kallt vatten och koka sedan upp dem i nytt vatten (en del bönor – tre delar vatten) under lock i 20 minuter. Fiska upp en böna och prova om den är mjuk. Är den fortfarande hård låter du den koka i 10 minuter till. Upprepa sedan detta tills bönorna är riktigt mjuka Det kan ibland ta upp till 1,5 timme att koka klart bönorna. Koktiden kan variera beroende på blötläggningstid, lagringstid och kokkärl.

1 dl bönor ger ca 3 dl kokta.


Varför köpa torra okokta sojabönor istället för färdigkokta i tetrapack?

När bönor kokas tar sig en del av mineralerna ut i vattnet. Detta vatten vill du helst inte hälla bort. Köper du färdigkokta bönor och ärtor har vatten hällts bort och näringen har urlakats. 

Att transportera torra bönor istället för färdigkokta i vatten minskar frakten med cirka 3-4 gånger.