I lager.

Ekologiska Persiljefrön 40g

49 kr

Ekologiska Persilja  frön från Italien

Att odla Persilja inomhus går perfekt. Det är det vanligt att de odlas tätare och skördas tidigare. Precis som med alla kryddor och bladsallad växer det upp nya blad om man skördar över sista bladparet. 

Grymma egenskaper!

Persiljan är en av de där uråldriga gamla läkeväxternas som länge använts som naturmedicin. Det sägs att örten kom till Sverige genom att svenska medeltida munkar började odla den i klosterträdgårdar. Det omtalade ämnet i persilja är bland annat "apigenin". Ett spännande vars hälsoeffekter vi som företag inte får nämna. Tur då din sökmotor hjälper dig! 10 gram Persilja, en normal dosering per måltid, innehåller 200% av rekommenderat intag av K-Vitamin och 20% RDI av C-vitamin! 

Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar att odla persilja som Kryddskott och skörda efter hand som bladen bildas. Så med ca 1-2 cm mellan varje frö. De går bra att odla både inne och ute, ju mer ljus desto snabbare bildas stora blad. 

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Bladsallad/kryddskott: Kryddskott är skott som odlats i jord och utvecklat fler ett flertal bladpar per stam. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Kryddskott knips av, så att fler och fler skott kan komma upp. 

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden

Persilja är Supergott som krydda till mat. Groddjonas använder ofta persiljan i Valnötspaté: 

Valnötspaté (4 personer) (recept från skeppsgården livingfood hälsohem)

2 dl Valnötter

3 st Morötter

½ st Gul paprika

1-1,5 msk Tamari

1 näve färska eller 2-3 tsk torkade Örtkryddor (Persilja eller Dill)

1 st Lök

1 st Citron

2 tsk Riven ingefära