I lager.

Ekologiska Rucolafrön 40g

49 kr

Ekologiska Rucola-frön från Italien

Rucola är en vacker kålvariant som sägs ha odlats sedan urminnes tider. Detta frö passar perfekt för odling av "Bladsallad". 40 g frön motsvarar ca 3 fulla matskedar. 

Grymma egenskaper!

Rucola innehåller, precis som de andra korsblommiga växterna, höga mängder av glukosinolater. Glukosinolater är en grupp av potenta antioxidanter vars uppgift i växten är att hålla borta insekter och andra skadedjur. I människan har glukosinolater visat sig kunna lösa upp fettlösliga gifter till vattenlösliga, så att de lättare transporteras ut ur våra kroppar. 

Hur odlas dem? 

Vi rekommenderar att odla Rucola till bladsallad och skörda efter hand som bladen bildas. Så med ca 2 cm mellan varje frö. De går bra att odla både inne och ute, ju mer ljus desto snabbare bildas stora blad. 

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Bladsallad: Bladsallad är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Bladsallad knips av, så att fler och fler skott kan komma upp. 

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden

Rucola har, till skillnad från många andra bladsallader, en tydlig smak. Därför kan rucolan piffa upp salladen med  spännande kontrast.