I lager.

Ekologiska Vetefrön 500g - 3kg

39 kr


  • Fri frakt över 500 kr
  • Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli
  • Ekologiska

Ekologiska Vetekorn från Sverige för vetegräs och groddodling

Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli

Våra Svenska vetekorn är speciellt utvalda för att passa för odling av groddar eller gräs. De är behandlade mot mögelsporer och har väldigt bra grobarhet! 

Vetegräs går att lägga direkt i mixer, pressa i vetegräspress eller torka och göra eget pulver på. Vetegräsjuce serveras på nästan alla hälsohem runt om i världen. 

Vetegroddar går att fermentera genom att, efter groddning, ligga i en skål med vatten och 1 tsk honung per liter vatten. Detta står i 3 dagar och förflyttas sedan till kylskåp. Vätskan går att dricka och groddarna går att ha i gröt eller baka bröd på. Denna dryck heter Rejuvelac! 

Grymma egenskaper! 

När frön, baljväxter eller sädesslag kommer i kontakt med vatten aktiveras de och antinutrienterna minskar drastiskt. En antinutrient är ett ämne som kan vara skadligt för vår tarm och binder till sig mineraler och proteiner så att kroppen får svårt att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar:

- Proteiner, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar. 

-Kolhydraterna används som energi för fröet att gro. Av denna anledning innehåller groddar mindre kolhydrater. 

- Enzymer bildas i höga mängder för att påskynda tillväxten av grodden. Enzymer hjälper bland annat människan med ämnesomsättningen. 

- Antioxidanter ökar markant för att skydda den nyblivna grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet. För människan hjälper bland annat antioxidanter till med att oskadliggöra fria syreradikaler.

- Man ser ofta en radikal ökning av fytonäringsämnen när frö övergår till grodd (de spännande och ibland lite hemliga näringsämnena). 

-Vetegräs är känt för att vara väldigt koncentrerat på olika näringsämnen. Upp till  hela 20 gånger mer kontra andra grönsaker. Spannmålsgräs och alger sägs vara de växter som innehåller mest klorofyll, ett ämne som bildas av bland annat solljus. Vetegräs innehåller 28 % fibrer och 28 % protein.

Hur odlas de? 

Vetekorn odlas som groddar eller gräs. 

Groddar: Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svansliknande grodd tar sig ur fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns. Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet efter fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans. Groddar odlas med bara vatten i odlingsburk.

Skott/gräs: Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i sökan efter solljus. Med hjälp av solljus och vatten utvecklar skotten gröna blad. Skotten klipps av från sin rot/ärta/lins. Skott kan odlas på plan yta med bara vatten, i jord eller på hushållspapper. 

Bladsallad: Bladsallad är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex. ruccola, mangold, olika sorters kryddor och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Bladsallad klipps av över lägsta bladparet.

... Det är väldigt enkelt att odla! Läs mer om hur man gör i vår groddskola!....

Användningsområden

Baka bröd på mixade vetegroddar eller gör gröt på vetegroddar

Pressa vetegräsjuice i vetegräspress eller lägg gräset som det är i smoothie!