I lager.

Ekologisk bön- och linsmix 500g - 1kg

59 kr
49 kr


  • Fri frakt över 500 kr
  • Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli
  • Ekologiska

Ekologisk bön- och linsmix 

Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli

Blandningen består av 33% mungbönor, 33% adukibönor och 33% röda linser. Groddblandningen är fiberrik, proteinrik och väldigt lättsmält. En sådan här groddsallad passar till all mat! 

Gör så här:

Rengör fröna noggrant i kranvatten, avsluta kallt. 

Blötlägg fröna i 24-30 timmar

Skölj fröna 2ggr dygn

Färdiga efter 3-4 dagar. Vid denna tidpunkt är de som mest näringskoncentrerade. 

I somliga fall händer det att enstaka adukibönor inte sväller utan behåller sin stenhårda form. Genom att blötlägga i ljummet vatten under 24 timmar, löser man det problemet. Byta till nytt ljummet vatten efter 12 timmar. 

Ursprungsland: Italien

Grymma egenskaper!

När frön, baljväxter eller sädesslag kommer i kontakt med vatten aktiveras de och antinutrienterna minskar drastiskt. En antinutrient är ett ämne som kan vara skadligt för vår tarm och binder till sig mineraler och proteiner så att kroppen får svårt att tillgodogöra sig dem. När ett frö omvandlas till grodd sker det massor av spännande förändringar:

- Proteiner, kolhydrater och fetter omvandlas till mer lättsmälta föreningar. 

-Kolhydraterna används som energi för fröet att gro. Av denna anledning innehåller groddar mindre kolhydrater. 

- Enzymer bildas i höga mängder för att påskynda tillväxten av grodden. Enzymer hjälper människan med ämnesomsättningen. 

- Antioxidanter ökar markant för att skydda den nyblivna grodden mot bland annat insekter. De blir som en sorts ersättning för det tidigare hårda skalet. För människan hjälper bland annat antioxidanter till med att oskadliggöra fria syreradikaler.

- Man ser ofta en radikal ökning av fytonäringsämnen när frö övergår till grodd (de spännande och ibland lite hemliga näringsämnena). 

-Aduki-, lins- och böngroddar tillhör de mer fiber- och proteinrika groddarna. De uppskattas väl av vår tarmflora.