I lager.

Fermenterad mungbönsdryck

79 kr
69 kr


  • Fri frakt över 500 kr
  • Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli

Produktinformation

Paketerbjudande: 

62.3 kr/st när du köper 8 st (spara 53 kr)

56.2 kr/st när du köper 16 st (spara 204 kr)

Vår fermenterade dryck på groddade mungbönor är ett kosttillskott som innehåller minst 4.6 miljarder mjölksyrebakterier per 10 cl. Mungbönor är en grundpelare inom den ayurvediska läran och är kopplat till många hälsopåståenden genom åtskilliga studier. Mungbönorna groddas i Munka-Ljungby utanför Ängelholm, fermenteras i Balsgård i Kristianstad och skickas till dig från oss i Munka-Lungby. Lokalt, genomtänk, hälsosamt och miljövänligt. En kosttillskott vi är mycket nöjda med, helt enkelt!

Att stödja tarmfloran med hälsosamma mikrober har i studier visat sig  vara till stor nytta. Surfa gärna runt på din sökmotor med begrepp som tarmflora, probiotika, mungböngroddar och finn massor av spännande och häpnadsväckande information. 

Smak

Drycken har en mycket syrlig smak och bör därför spädas ut med vatten. Den kan även blandas med annan dryck. 

Probiotika är mycket lustigt, då tycke om smak och doft kan skilja sig otroligt olika från person till person. Somliga tycker det är gott och andra fruktansvärt. Som tur är inte drycken till för att smaka gott, utan för att balansera upp vår tarmflora. 

(2 juli 2020 producerades 3200 flaskor till oss på Sproutly. Mängden mikrober i denna batch uppnådde en högre mängd mjölksyrebakterier än vad som står på flaskan. Cirka 10 miljarder mjölksyrebakterier per 10 cl.)

Studier

I en thailändsk  studie  mätte de halten AMINOBUTYRIC ACID (mer känt för namnet GABA som är en signalsubstans i människan) i mungböngroddar. Mängden GABA i mungböngroddarna mättes som högst 80 mg per 100 gram torrvikt. Vid långvarig stress, sömnbrist och dåliga kostvanor hamnar nervsystemet i obalans och låga doser av eller brist på GABA kan kännetecknas av spända muskler, kramper, dåligt minne, huvudvärk, humörsvängningar, stress, oro, dålig sömn, utmattning med mera (1). 

Möss med kronisk stress intog diazepam (ångestdämpande medicin), mungböngroddar och fermenterade mungbönor. Alla tre visade en positiv förbättring och en minskad aktivitet vid vanliga symptom som uppstår vid kronisk stress. Fermenterade mungbönor visade mer positiv effekt kontra groddade mungbönor (2).

Information om dryck: 

Drycken kommer i 25 cl flaskor (koncentrat) och späds ut med 2-6 delar vatten.

Rekommenderat dagligt intag är 5 cl 1-2 ggr per dag. Vi rekommenderar att börja med max 5 cl per dag och trappa upp efter hand, om man känner att det behövs.

Överkonsumtion kan leda till svullen mage, diarré och huvudvärk. Uppstår detta rekommenderar vi att minska på intaget och successivt trappa upp till 5 cl/dag. Om du, redan vid 5 cl/dag märker av svullen mage eller liknande effekter rekommenderar vi att börja med mycket låg dos så som 1-2 cl per dag och trappa upp efterhand.

På förpackning står det ”Öppnad förpackning förvaras i kylskåp och är hållbar i 5 dagar”. Drycken är hållbar längre än så, hälsomässigt, men en minskning av mikrober börjar ske efter cirka 15 dagar. Denna information på förpackning är något vi kommer att justera till ”Öppnad förpackning förvaras i kylskåp och är hållbar i minst 15 dagar”.

Oöppnad förpackning håller i minst 1 år. 

Drycken är inte certifierad ekologisk eftersom Balsgård i Kristianstad inte har certifikat för detta. Till nästa produktion har som som mål att Balsgård skall vara certifierade för att producera ekologisk dryck. Dryck innehåller endast ekologiska ingredienser och är helt fri från konstgjorda ämnen. 

Olika stammar av mikrober: 

Lactobacillus acidophillus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium animalis, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium longum,
Streptococcus thermophilus, Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus. lactis subsp. lactis biov. diacetyllactis, Leuconostoc pseudomesenteroides

Startkultur för fermentering innehåller: 

Vatten,  rörsockermelass, socker,Anise (Pimpinelle anisum), Liquorice root (Glycyrrhiza glabra), Fennel (Foenculum vulgare), Basil (Ocimum basilicum), Chamomile (Matricarria recutitia), Chervil (Anthriscus cerefolium), Dill (Anethum graveolens), Elder (Sambuscus nigra), Fengreek (Trigonella foen-graecum), Angelica (Angelica archangelica), Juniper (Junuperus communis), Nettle (Urtica dioica), Oregano (Origanum vulgare), Parsley broad-leaved (Petroselinum sp.), Peppermint (Mentha piperita), Rosemary (Rosmarinus officinalis), Sage (Salvia officinalis), Thyme (Thymus vulgaris).
Totalt innehåll av örter är mindre än 1 % v.v.

Referenser

1. http://thaiscience.info/Journals/Article/SJST/10966640.pdf

2. -https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24877129/