I lager.

Startkit "ELIT"

922 kr
799 kr
  • Fri frakt över 500 kr
  • Fröna är grobarhets-testade och testade för salmonella och e-coli
  • Ekologiska

Start Kit Elit passar dig som är redo för den ultimata hemmaodlings-upplevelsen och som vill odla både groddar och skott! 

odlingsinstruktioner hittar du i vår groddskola :)

Startkit Elit innehåller:
1 st Groddar, Skott och Mikrogrönt av Lina Wallentinsson
1 st Grow green terrakotta odlingsburkar
1 st  Nelson Garden Skott-tråg (2 pack)
1 st Ekologiska Alfalfafrön 180g
1 st Ekologiska Rädisfrön 160g
1 st Ekologisk Bön och Linsmix 500g (33% Mungbönor, 33 % Linser och 34 % Adukibönor)
1 st Ekologiska Purjolöksfrön 140g
1 st Ekologiska gröna ärtor 500g 

Rabatt för paketpris blir: 114 kr


Terrakottan går att rengöra i diskmaskin, men ha i åtanke vilket rengöringsmedel du använder. Eftersom terrakotta absorberar vill du inte rengöra med sådant medel som du inte vill ska kunna finnas kvar i odlingslådan. Det går även att rengöra den förhand, så klart! 

Vi själva rengör den i en blandning av ättika, citron, havssalt och varmt vatten. Recept på det hittar du här: http://www.blogg.klimatglad.se/hemlagat-maskindiskmedel/

Om du märker att terrakottan förlorar "fräschhet" och inte suger upp vattnet lika bra kan den behöva rengöras rejält och sedan ställas i ugn under en timmes tid i 130-150 grader. På så vis steriliseras den och blir 100% torr. 


Grymma egenskaper!

Ett frö har som uppgift att bevara och skydda dess näring fram tills tiden kommer då den skall gro. Fröer, baljväxter och nötter skyddar sig i form av hårda skal och antinutrienter. Antinutrienter betyder ”anti näring”, vilket är ett ämne som bland annat hämmar enzymer från att bryta ner fröet till näring så att det senare kan tas upp av vår kropp. Antinutrienterna hindrar kroppen från att ta upp näring från maten, enkelt förklarat.

Genom att blötlägga/grodda fröna aktiveras dem och antinutrienterna bryts ner. Enzymer i högt koncentrerade mängder och antioxidanter likaså bildas i den nyblivna grodden. När näringen ”förflyttas” från frö till grodd omvandlas kolhydrater, fetter och proteiner till enklare föreningar. Dessa nya föreningar är mer lättsmälta för vår tarm. Ett exempel på det är proteiner, som i vanliga fall vår tarm måste bryta ner till aminosyror. En stor del av denna process har redan skett, i grodden.

Av denna anledning kallas groddar och skott för ”Levande föda”. Vi får tyvärr inte nämna något om hälsoeffekter. Därför rekommenderar vi att söka på ”groddar näring”, ”Sulforafan broccoligroddar”, ”vitamin-b17 groddade mungbönor”, "basisk mat groddar" om du vill veta mer om hälsoeffekterna.