Bovete/quinoa/råris med alger!

Hej vänner! Bredvid alla sallader med råkost och groddar jag äter brukar jag vilja ha kokt råris/quinoa/bovete till. Gärna med alger i. I det här inlägget kommer jag nämna hur jag gör när jag kokar upp råris/quinoa/bovete med alger.

Alger innehåller höga mängder havsmineraler varav Jod. En mineral många tycks ha brist på nu för tiden. Jod behövs för en fungerande produktion av sköldkörtelhormoner. Dock kan för mycket jod ha en motsatt effekt och rubba sköldkörteln, så ät med varsamhet.

I receptet nedan kan råris ersättas med svensk bovete eller svensk quinoa.

Gör så här:

 1. Blötlägg valfri mängd råris i cirka 12 timmar. Detta gör vi för att minska mängden arsenik (1).
 2. Häll bort blötlagt vatten och koka råris i dubbel mängd vatten.
 3. Addera 1-2 gram alger per dl ris (1 sträng kombu på cirka 10 cm)
 4. Addera 1/2 tsk havssalt/örtsalt per dl råris (viktigt att det är just havssalt och inte vanligt bordssalt)
 5. Koka i cirka 20-30 minuter tills vattnet har försvunnit (vissa vill hälla bort vattnet som råriset kokas i, för att få bort ännu mer arsenik. Nackdelen med detta är att mycket mineraler som fanns i riset även då hälls bort).
 6. Avsluta med att hälla i någon msk olja för godare smak!

Tips och trick:

 1. Koka upp råris med alger och blanda ner i groddsalladen för att göra den mer matig! Se hur man gör en groddsallad här
 2. Ersätt alger med curry, för att inte riskera att få i sig för mycket av det goda. Råris med curry + vitlök är dundergott!
 3. Blötlägg bönor (gärna svenska vita bönor) i 12-24 timmar. Koka sedan i 20 minuter och tillsätt blötlagt råris. Avsluta med att krydda med örtsalt, dragon, kokosmjölk och något syrligt.
 4. Gör efterrätt på råris! Koka upp råris (utan alger) och ta bort från platta. Blanda med blötlagda/skalade mandlar, kokosmjölk, honung, kardemumma och jordgubbar.

Jag träffade Steven Acuff för något år sedan. En 70 årig hälsoprofet som lyste hälsa och välmående. En av hemligheterna till hans välmående förklarade han vara råris! Jag provade addera råris till min kost därefter och kan konstatera att mage och kropp uppskattar det väldigt mycket! Råris är något jag rekommenderar utifrån Stevens rekommendation och egen erfarenhet.

Om du vill använda dig av råris måste det vara ekologiskt och från Italien. Jag promotar inte råris eller quinoa utifrån europa. Råriset kan även marknadsföras som ”fullkornsris”. Låt inte kokt råris stå för mer än 30% av tallrikens vikt. Råkost, i form av mycket groddar, bör stå för minst 30 % av tallriken. Hur man gör en groddsallad hittar du här

Jag rekommenderar att helt och hållet ersätta vanligt ris med råris/bovete/quinoa (finns svenskt quinoa). Fibrer, mineraler, antioxidanter, vitaminer, mikrober och mycket mer sitter i skalet. Det skal som tas bort vid poleringen av vanligt ris.

Ekologiska alger från irland, både kombu och algblandning, säljer jag här:

https://sproutly.se/produkt-kategori/alger ( 50 % rabatt mellan 10 – 17 november).

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453019302332

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email