broccoligroddar

Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Läs mer om rengöring här. 
Dosering: 2-3 msk per odlingstillfälle
Blötläggning: 8-12 timmar
Färdiga efter: 3-5 dagar
Smak: Rå smak av broccoli​

Video om hur de odlas: https://www.youtube.com/watch?v=EhVLQTp0ADs&t=16s

Groddjonas tipsar Det finns ett par saker som kan vara bra att veta innan man groddar broccoli-, grönkål-, raps- och rödkålsgroddar.

1. Håll fröna konstant fuktiga tills små groddar har kläckts. Detta kan göras med sprayflaska. Alternativt sköljas 2-3 ggr det första dygnet efter blötläggning. 

2. Så fort du börjar se små groddar ta sig ut ur skalet MÅSTE du vänta med att skölja tills de sugit åt sig ALLT vatten. Odlar du i odlingsmaterial där groddarna ligger ovanpå varandra, bör du separera dem med gaffel och titta undertill för att se om de fortfarande är blöta innan du sköljer på nytt. Låt hellre denna sortens groddar stå torra för länge än att de sköljs för tidigt. Räkna med att det kan ta upp till 1 dygn innan de behöver sköljas på nytt. 

3. Skörda groddarna i tid. Efter tredje dagen börjar groddarna växa in i varandra. Är du duktig och odlingsmaterialet är rymligt kan du "lösa upp" groddarna under bevattningen genom att få mycket rörelse på vattnet eller luckra upp med gaffel. Jag brukar inte grodda denna sortens groddar i mer än 4 dagar. 

4. Blanda gärna denna sortens groddar med alfalfafrön, rädis, mungbönor och/eller linser. 

5. Ha i åtanke att ljuset kommer påverka resultatet på groddarna. Det kan tillföra en beska som tar bort groddens subtila och specifika smak. Detta gäller extra mycket för raps.