groddat fröbröd 

Ingredienser till 1 bröd:

1 msk fiberhusk
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
2 dl kokande vatten
2 dl havremjöl
200 g groddat bovete
2 tsk bikarbonat
1 ½ tsk salt
1 ½ dl yoghurt (3%)
1 dl mörk sirap
1 dl rostade pumpakärnor
1 dl rostade hasselnötter
1 dl torkade tranbärolja till formen
havremjöl att strö över


Gör så här: 

Blanda husk, linfrön och sesamfrön i en stor bunke. Häll över det kokande vattnet och blanda väl. Låt svälla 10 minuter.
Blanda havremjöl, groddat bovete, bikarbonat och salt i en annan bunke.
Tillsätt mjölblandning, yoghurt och sirap i den stora bunken med fröblandningen.
Vispa med elvisp ett par minuter så att allt blandas väl. Tillsätt pumpakärnor, nötter och tranbär.
Häll smeten i en oljad brödform (ca 2 liter).Strö lite havremjöl över.
Låt vila övertäckt i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°C. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
Låt stå minst en halvtimme innan brödet stjälps upp på galler.