odla skott

Skott går att odla på lite olika sätt. Vi har valt att nämna tre av dem. De kan odlas på ett blött hushållspapper, vilket funkar bäst för de allra minsta fröna, de kan odlas med endast vatten i våra skottråg eller i jord. Att odla i skottråg eller i jord fungerar för alla frön!


oldlingsmetodernas gemensamma nämnare:Rengöring och dosering 

Börja alltid med att rengöra dina frön innan du blötlägger eller odlar dem. Läs mer om rengöring och dess olika metoder här.

Fröer sväller olika mycket vid blötläggning, vilket gör det svårt att sätta en generell regel för dosering. Vi hjälper dig med detta för respektive frösort i våra odlingsinstruktioner längst ner på denna sidan. 


Filosofin om blötläggning

Frön får bara en chans att gro. Av den anledningen kan de vara lite försiktiga innan de tittar ut ur skalet. Genom att blötlägga fröna under ett visst antal timmar försäkrar vi dem att förutsättningarna för att lyckas finns. Vi ”aktiverar” fröna.

Tiden som fröna behöver blötläggas under skiljer sig från frö till frö. Stora frön så som bönor, linser, korn och ärtor mår bäst av att blötläggas i hela 24 timmar. Medelstora frön så som rädis, raps och bockhornsklöver vill ha mellan 8–12 timmar och mindre frön så som alfalfa, grönkål och rödkål vill ha 6–8 timmar. Det finns de fröna som inte vill blötläggas alls. Krasse, chia och senap släpper på vattenlösliga-fibrer/gel vid kontakt med vatten. Då ”badar” de i sitt eget gel, vilket räcker.

Om du blötlägger fröna i mer än 12 timmar kan det ge ett bättre slutresultat om vattnet byts ut vid halvtid.


Filosofin om bevattning

Efter att fröna har legat i blöt läggs de antingen i jord, på papper, eller på ett skott-tråg och sprejas morgon/kväll. En del fröer mår bra av att täckas med ett blött hushållspapper de 2 första dagarna efter blötläggning. En liknande metod som ger samma resultat skulle vara att du odlar dem i groddburk 1-2 dagar efter blötläggning. Dessa två metoder används för att bevara värme och fukt. Detta görs endast med ärtskott, solrosskott eller vetegräs. 


Filosofin om solljus ​

Vad som skiljer skottodling och groddodling åt är att skotten får mycket mer solljus. Detta gör vi för att få mer färglada och bladiga skott. Det är solljuset som bildar klorofyll, ett ämne som bland annat renar vårt blod. 

En del skott så som ärtor och mungbönor (ja mungbönor kan också odlas som skott) vill ha totalt mörker de första 4-5 dagarna. Därefter kan de tas ut i solljus för att få tjockare blad. Klorofyllet kommer addera en lite beskare smak, så försök hitta din balans! 


Skörd

Skörda dina skott efterhand som de blir färdiga genom att klippa dem från lägsta delen på stammen. Det går även att sätta i dem i kylskåpet för att "stanna" tillväxten. Se bara till så att deras rötter får vatten. Avgör själv när du tycker att skotten är redo för skörd, vissa gillar kortare och vissa längre. ODLINGSINSTRUKTIONER FÖR VÅRA SKOTT