ODLA SKOTT PÅ Sproutly-GEL

SPROUTLY-GEL är ett pulver, gjort på rödalg, som blir till gelé efter att det har kokats i vatten. Frön sprids ut på gelén och täcks över med lock eller handduk. 

Du behöver: Sproutly-gel, vatten och ett fat 

Hur odlar man skott med SPROUTLY-GEL?

  • Koka upp 0.3 tsk (1.7 gram) Sproutly-gel per 2 dl vatten. 2 dl kan vara en lagom mängd per odlingstillfälle

  • Låt koka i 10-20 sekunder och häll sedan vätskan i önskad form/fat. 

  • Låt vätskan svalna tills den blir stel, påskynda processen genom att sätta den i kylskåpet. 

  • Sprid ut fröna på den stelnade gelén. Ju tätare du sprider ut fröna detso mer kompakt skörd får du. Sprider du ut dem glest kan det ge skott som blir större och kraftigare. Avsluta med att spreja fröna mycket lätt, 2-3 sprej. 

  • Täck sedan över fatet med lock/handduk och låt stå i cirka 3 dygn. Ju längre de står i mörker, desto längre stam får de. Spreja endast fröna om de ser torra ut, har du doserat rätt mängd pulver för tillverkningen av gelén ska den avge lagom mängd fukt till fröna så att du inte behöver spreja. 

  • Ta ut skotten i solljus och låt bladen utvecklas. Skörda efter 5-7 dygn beroende på frösort! 

Groddjonas tipsar: 

- Om du ser att geléklumpen avger för mycket vatten (som att det ligger en yta av vatten på toppen av gelén) kan du försiktigt hälla av detta. 

- Om du ser att geléklumpen avger för lite vatten kommer du att behöva hålla fröna fuktiga med sprejflaska tills grodden tar sig ner i gelén. 

- Se till att sätta in färdiga skott i kylskåp tillsammans med geléklump när de är färdiga. Ju större de är desto snabbare tar vattnet i gelén slut. 

KÖP SPROUTLY-GEL HÄR