VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR


Ska groddar odlas i solljus eller mörker? 
Det finns inget riktigt svar på denna frågan då det handlar om en smaksak. Solljus kommer i de flesta fall att göra groddarna grönare, vilket i sin tur kan förändra smaken åt det beskare hållet. Jan Eric, som är en av våra odlingsexperter, beskriver det som att solljuset tar bort den söta smaken. Att odla dem i totalt mörker är inget måste, men kan vara att föredra för vissa sorter. Speciellt mungbönor! 

Jonas, som har skrivit hela vår groddskola, säger dock att om groddarna bara låts gro i 3 dagar kommer inte ljuset hinna påverka grodden och smaken. När han odlar kålgroddar (rödkål, grönkål och broccoli) som låts gro i hela 4-5 dagar odlas de i totalt mörker. 


Vad är skillnaden på groddar och skott?
Groddar är den första formen ett frö tar när den börjar gro. Så fort groddens svans hittar en plats att rota sig i kommer den att trycka sig uppåt. Grodden blir därmed ett skott. Detta är något som vi kan regler över genom valet av odlingsmaterial. Om vi odlar frön i groddburk (vanligtvis glasburk) har inte fröna någon chans att rota sig. Lägger vi fröna på ett skottråg, skottyta, jord eller odlingsmatta och endast sprejar dem kommer grodden att rota sig och ett skott kommer att skjutas upp! 


Ibland blir mina groddar lite lila när de stått i kylen. Varför?
Speciellt mungbönor kan få en  lila färg på toppen av bönan när de fått en viss mängd ljus. Det är inte alltid det händer, men ibland. Odla helst mungbönorna i totalt mörker, för att de inte ska få en besk smak (om du odlar dem i mer än 3 dagar). 


Vad är det vita luddet på groddens svans?

För nybörjare är ofta "det vita luddet" eller "fibriller" på groddens svans ett litet orosmoment. Men det är ingen fara så länge det försvinner när groddarna sköljs. Det vita luddet är endast fukt som får en form som i vissa fall påminner om mögel. Det sker oftast på rädis och kålgroddar som t ex rädisgroddar rapsgroddar, broccoligroddar, grönkålsgroddar. På bilden till vänster ser du hur fibriller kan se ut. Till skillnad från mögel tar sig rotludd ut från groddens lägsta del av svansen och försvinner  vid bevattning. Mögel å andra sidan kan växa var som helst och försvinner inte av vatten. 


Hur länge håller groddarna? 
Groddar som förvaras i kylskåp har ett utgångsdatum på 1-2 veckor. Om de förvaras på korrekt sätt. Se till att de inte är blöta när de läggs i sluten förpackning! Detta är väldigt viktigt.
 


Hur länge håller frön? 
När vi får hem frön till oss på Sproutly har vi 1 eller 2 års tid i hållbarhet. Vi ser till att förvara dem i svala lokaler utan någon fukt. Vi skickar aldrig ut frön som har lägre än 8 månader i hållbarhet.