(Raw) rödbetsHummus på groddade gula ärtor och linser

En hummus på groddade baljväxer, istället för kokta, är ett otroligt nyttigt tillbehör som fungerar till de flesta maträtterna. Smaken skiljer sig åt en aning, då den milda och släta konsistensen byts ut mot en mer sträv och lagom besk smak. Perfekt att ha till snittar innan maten, till falafel eller varför inte till ugnsbakade grönsaker. 

Ingredienser:

5 dl gula ärtgroddar
3 dl linsgroddar
3 msk pressad citron
2 msk sesampasta (tahini)
2 normalstora kokta rödbetor (kokas i örtsalt och olivolja)
1/2 dl olivolja
1/2 dl oatly imat
1 klyfta vitlök
salt peppar efter smak

Mixa denna smet i matberedare eller med stavmixer. Ju längre du mixar desto slätare blir smeten. Vi rekommenderar ca 3-5 minuter. Provsmaka och mixtra sedan själv lite med smakerna om du tycker att det behövs! Vill du ha hummusen sötare finns möjligheten att även lägga i någon tesked honung!

Lycka till! :)