rödbetsskott


Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Läs mer om rengöring här. 

Blötläggning: 1-2  timmar i ljummet vatten

Bevattning: Spraya fröna/groddarna 1gång om dagen för att hålla dem konstant fuktiga, inte genomblöta. När de fått rötter som tagit sig genom gallret och "badar" i vattnet behöver de inte längre sprayas. Byta endast vattnet varannan dag. 

Odlingstid: 10 dagar 

Smak: Mild smak av rödbeta

Rödbetsskott är det skott som tar längst tid att bli färdiga. För att påskynda den processen kan det vara smart att använda dig av plastfolie med små hål i. Det kan ligga som ett täcke ganska lätt över odlingsytan tills fröna börjar tryckas uppåt, vilket brukar ta ca 5 dagar. 

Tänk på att ha mycket vatten i tråget så att rötterna så snabbt som möjligt kan förankra sig!  

De frön som sitter kvar på skotten efter 2-3 veckor bör plockas bort innan skotten äts. Tyvärr är det lite pilligt och kan ta lite tid, men vi får hoppas på att resultatet blir värt mödan. Ju längre du låter skotten gro desto fler skal trillar av.


Grymma egenskaper!

Det finns tyvärr inga studier på rödbetsgroddar eller själva fröet. Vi har tyvärr inte så mycket att ge er där... Vad vi kan säga är dock allmän fakta som stämmer överens hos alla groddar. När groddfrön gror bildas enzymer, som tidigare inte funnits i fröet, proteiner bryts ner till lättupptagliga aminosyror och vitaminmängden ökar rejält. När något groddas brukar man säga att vitaminerna ökar i snitt med 300%. 

LÄS MER - Här samlar vi länkar till all intressant läsning vi hittar 

Näringsämnet nitrat i rödbetsgroddarna är värt läsningen! Läs mer här: http://www.jonasbergqvist.se/rodbetsjuice-1

Text skriven av Sproutly