rengör dina frön 

RENGÖRING ÄR VIKTIGT!
Rengör alltid dina frön innan du groddar dem. Våra frön växer utomhus på stora åkrar. Smuts har silats och blåsts bort men innan fröna når dig har de inte rengjorts mer än så. Se därför alltid till att tvätta dina frön noggrant innan du sätter igång din odling för att säkerställa att de är rena. Noggrann rengöring kommer att göra dina groddar och skott finare och ge dem en längre hållbarhet.

(Alla våra fröer är mikrobiologiskt testade. Även grobarheten testas för att säkerställa kvaliteten på odlingsresultatet)


Rengöring med vatten
Skölj igenom fröna noggrant i sil under rinnande kranvatten. Ca 20-30 sekunder. 

Rengöring med vatten och naturliga tillsatser
Om du inte tycker att bara vatten räcker finns alternativet att rengöra fröna i naturligt renande ämnen. Exempel på sådana ämnen kan vara bikarbonat, ättika och citron.

Lägg fröna i en bunke tillsammans med renande ämne och rör runt. Avsluta med att skölja av fröna. 

Tänk på
Att efter blötläggningen kan det vara bra att rengöra fröna ännu en gång, då smutspartiklar kan släppa i och med fröna sväller. Det gör du genom att skölja av fröna med kallt vatten ett par extra gånger!

Pastörisering

Pastörisering innebär att ett livsmedel upphettas i vatten till en viss temperatur under viss tid för att ta död på eventuella dåliga bakterier och mikroorganismer samt för att livsmedlet ska hålla sig längre. Mjölk, juice, vin och fröer är något av de vanligare livsmedel som pastöriseras. 

När man pastöriserar fröer skiljer sig temperatur och tid från frö till frö, vilket kan vara lite krångligt att ta reda på. Därför hjälper vi dig med det nedan! Fröers tålighet mot varmt vatten kan ibland skilja från batch till batch. I de fall kan endast du testa dig fram vilken temperatur som passar bäst. 

Pastörisering är en skör metod och rekommenderas endast för den som av olika anledningar verkligen vill ha kliniskt rena frön. Mindre frön förlorar ofta grobarhet vid pastörisering, medan stora klarar sig superbra! 

 Pastöriseringsinstruktion!

  1. ​Koka upp en kastrull med vatten.

  2. Ställ av kastrull när vatten kokar och vänta till önskad temperatur uppnås. (Temperatur beror på frösort)

  3. Lägg dina frön i en finhålig sil och sänk ner i vattnet så att fröerna täcks under ca 5-15 sekunder. Rör runt så alla frön kommer i kontakt med vatten!

  4. Kyl omedelbart ner fröna under kallt rinnande vatten i ungefär en minut! 

    Redo att groddas! 


Alla frön tål inte pastörisering (minimum 67°C för att kallas "pastörisering"). I de fall får man "upphetta" dem i kranens hetaste vatten, som kan bli mellan 50-60°C. Om det är salmonella man är orolig för (en bakterie som kan förekomma på alla livsmedel) sägs den dö vid en temperatur mellan 60-67°C . 


Maxtemperaturer och tid för frön som

tål pastörisering:

Alfalfafrön 72 °C

Broccolifrön 67 °C

Bockhornsklöverfrön 67 °C

Gröna ärtor 76 °C

Grönkålsfrön 67 °C

Gula ärtor 76 °C

Kikärtor 76 °C

Linser 76 °C

Mungbönor 76 °C

Rapsfrön 67 °C

Rädisfrön 67 °C

Rödkålsfrön 67 °C

Senapsfrön 67 °C

Vetekorn 67° C

Frön som inte tål/på gränsen till inte tål pastörisering 
Bovetefrön
Fänkålsfrön
Krasse
Purjolöksfrön
Rödbetsfrön
Solrosfrön
Vitlöksfrön


Rengöra odlingsmaterial i keramik! 

Eftersom keramik (oglaserad) har egenskapen att suga åt sig fukt behöver den en rejäl rengör då och då. Om din odlingslåda får en unken doft, eller doft över huvud taget, rekommenderar vi att koka den i renande ämne! Varannan eller var tredje månad kan vara en bra regel att följa. Så här gör Groddjonas när han rengör sin odlingslåda i keramik.