ärtskott (gröna ärtor)Rengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Läs mer om rengöring här. 

Blötläggning: 24 timmar
Dosering:
 1.5 - 2 msk frön för en yta på 10x15 cm2 (litet skottråg, se bild)
Bevattning: Spraya fröna/groddarna ett par gånger om dagen för att hålla dem konstant fuktiga, inte genomblöta. När de fått rötter som tagit sig genom gallret och "badar" i vattnet behöver de inte längre sprayas. Byta endast vattnet varannan dag. 
Odlingstid: 10 dagar 
Smak: Frisk, neutral och krispig smak

Ärtskott odlas med fördel med ett blött hushållspapper över (som täcke) de första 3-4 dagarna. Eller odla dem i groddbox. Detta görs för att lättare hålla dem konstant fuktiga.

På bilden har ärtskotten stått i ljus hela tiden. Om de odlas i mörker de första 5 dagarna kommer de få längre stam.  

När du blötlagt fröna ska ärtorna ha svullnat upp. De som har samma form som innan blötläggning kommer inte att gro. Finns orken och tiden kan man pilla bort dem! 

Byta vattnet i skottråget varannan dag! 

När skotten är färdiga kan hela tråget sättas in i kylskåpet, med vatten kvar i botten. Då håller de upp till 1 månad. 

Här har ni en video om hur man odlar ärtskott: https://www.youtube.com/watch?v=7qyf9KjlgXQ


Grymma egenskaper! 

Precis som alla andra groddar och skott innehåller ärtskotten en massa grymma enzymer och antioxidanter. Enzymer är ett ämne som många människor ovetnade får i sig för lite av. En stor anledning till att vi får i oss så lite enzymer är för att vi för sällan äter rå mat. Råa grönsaker, men speciellt groddar och skott, är våra största enzymkällor. Varför är enzymer så viktigt då? Jo, för att om din tarm skall kunna absorbera all den näring från maten som du proppar i dig krävs det först att enzymerna bryter ner den till rätt former. Kroppen har en egen enzymproduktion, som försämras med åren som går. Därför är det extra viktigt för äldre att få i sig mycket enzymer! 

Text av Sproutly