solrosskottRengöring: Rengör dina frön noga innan du groddar dem. Läs mer om rengöring här. 

Blötläggning: 24 timmar

Bevattning: Spraya fröna/groddarna ett par gånger om dagen för att hålla dem konstant fuktiga, inte genomblöta. När de fått rötter som tagit sig genom gallret och "badar" i vattnet behöver de inte längre sprayas. Byta endast vattnet varannan dag. 

Odlingstid: 9-10 dagar 

Smak: Smått nötig och supergod smak

För att lyckas med solrosskott krävs det frö med bra grobarhet. Då vi också odlar och säljer färdiga skott  är det något som vi kan förse er med. Efter att fröna har blötlagts i 24 timmar är det effektivast att odla dem som groddar. Det kan göras i vilket odlingskärl som helst. Här kan dem gro i 2 dygn med 2-3 bevattningsgånger per dag. De kan också läggas efter blötläggning direkt på skottråg med blött hushållspapper ovanpå som hålls fuktigt hela tiden de första 2-3 dagarna. Efter det odlas dem som vanligt med vatten eller jord metoden. En bra temperatur mellan 20 och 26 grader kommer att öka chansen ytterligare för att få bra skörd. 

Om du odlar skott i våra skottråg är det bra att fylla botten med mycket vatten. Så att grodden så snabbt som möjligt kan förankra sig. 


Här har ni en video om skottodling: https://www.youtube.com/watch?v=xJYNmO_jUz8


Hälsofördelar:

Enligt boken ”Wheatgrass, Sprouts, Microgreens and the Living Food Diet” by Living Whole foods, inc, har Solrosskott nämnvärt höga värden av fibrer, protein (8 av de 9 essentiella aminosyrerna), essentiella fettsyror, klorofyll, vitamin A, B-komplex, C, D och E.

Mycket information vi vet… För att fördjupa sig på något av det kan vi nämna att växter med höga mängder av D-vitamin och klorofyll är väldigt viktigt under svenska vintertider. Klorofyllet håller vårt blod hälsosamt och D-vitaminerna sägs bland annat ha en förstärkande effekt på dopamintillverkningen. Dopamin är det som råder över vår sinnesstämning, vilket kan vara skönt hålla högt! Både klorofyll och D-vitamin är dock fettlösliga. Därför kan det vara smart att slänga ner en avokado i smoothien.

Text skriven av Sproutly