vanliga frågor och svar

Ska groddar odlas i solljus eller mörker? 

Det finns inget riktigt svar på denna frågan då det handlar om en smaksak. Solljus kommer i de flesta fall att göra groddarna grönare, vilket i sin tur kan förändra smaken åt det beskare hållet. Jan Eric, som är en av våra odlingsexperter, beskriver det som att solljuset tar bort den söta smaken. Att odla dem i totalt mörker är inget måste, men kan vara att föredra för vissa sorter. Speciellt mungbönor! 

Jonas, som har skrivit hela vår groddskola, säger dock att om groddarna bara låts gro i 3 dagar kommer inte ljuset hinna påverka grodden och smaken. När han odlar kålgroddar (rödkål, grönkål och broccoli) som låts gro i hela 5-6 dagar odlas de i totalt mörker. 

Vad är skillnaden på groddar och skott?

Groddar är den första formen ett frö tar när den börjar gro. Så fort groddens svans hittar en plats att rota sig i kommer den att trycka sig uppåt. Grodden blir därmed ett skott. Detta är något som vi kan regler över genom valet av odlingsmaterial. Om vi odlar frön i groddburk (vanligtvis glasburk) har inte fröna någon chans att rota sig. Lägger vi fröna på ett skottråg eller odlingsmatta och endast sprejar dem för att addera vatten kommer grodden att rota sig och ett skott kommer att skjutas upp! 

Ibland blir mina groddar lite lila när de stått i kylen. Varför?

Speciellt mungbönor kan få en lite lila färg på toppen av bönan när de fått en viss mängd ljus. Det är inte alltid det händer, men ibland. Odla helst mungbönorna i totalt mörker, för att de inte ska få en besk smak (om du odlar dem i mer än 3 dagar). 

Vad är det vita luddet på groddens svans?

För nybörjare är ofta "det vita luddet" på groddens svans ett litet orosmoment. Men det är ingen fara så länge det försvinner när groddarna sköljs. Det vita luddet är endast fukt som tar en speciell form. Det sker oftast på rädis och kålgroddar som , tex rädisgroddar rapsgroddar, broccoligroddar, grönkålsgroddar. På bilden ser hur fuktigt rotludd kan se ut. Tillskillnad från mögel tar sig rotludd ut från groddens lägsta del av svansen och försvinner nästan helt vid bevattning. Mögel å andra sidan kan växa var som helst, luktar illa och försvinner inte av vatten.