Förutom att vara vackra, är groddar och skott fulla av antioxidanter, vitaminer och mineraler. De är låga i kalorier men rika på näring, vilket gör dem till ett perfekt tillskott till i din dagliga kost. Genom att odla dina egna groddar kan du säkerställa att de är färska och fria från bekämpningsmedel, vilket är en stor fördel för din hälsa.
Eftersom groddar, skott och bladsallad är en naturlig process för fröet innan det utvecklas till en växt eller grönsak går allt som kan odlas som skott och bladsallad också att odla som groddar. Vissa fröer passar dock bättre i den ena formen än den andra. Solrosskott är ett sådant frö, eftersom deras skal inte går att äta. Under flikarna odla groddar och odla skott hittar du information om vilken form som blir bäst för respektive frö.
Efter att groddarna har vuxit färdigt bör de förvaras i sluten förpackning i kylskåpstemperatur. När skotten uppnått önskad längd kan hela skottfatet sättas in i kylskåpet eller klipps de av från roten och förvaras på samma vis som groddar. Groddar som förvaras i sluten förpackning får inte vara blöta. Groddar som förvaras i öppen förpackning vill helst hållas lite fuktiga genom att sköljas varannan dag.
Det finns inget riktigt svar på denna frågan då det handlar om en smaksak. Solljus kommer i de flesta fall att göra groddarna grönare, vilket i sin tur kan förändra smaken åt det beskare hållet. Jan Eric, som är en av våra odlingsexperter, beskriver det som att solljuset tar bort den söta smaken. Att odla dem i totalt mörker är inget måste, men kan vara att föredra för vissa sorter. Speciellt mungbönor!
Jonas, som har skrivit hela vår groddskola, säger dock att om groddarna bara låts gro i 3 dagar kommer inte ljuset hinna påverka grodden och smaken. När han odlar kålgroddar (rödkål, grönkål och broccoli) som låts gro i hela 4-5 dagar odlas de i totalt mörker.
Speciellt mungbönor kan få en lila färg på toppen av bönan när de fått en viss mängd ljus. Det är inte alltid det händer, men ibland. Odla helst mungbönorna i totalt mörker, för att de inte ska få en besk smak (om du odlar dem i mer än 3 dagar).
Groddar som förvaras i kylskåp har ett utgångsdatum på 1-2 veckor. Om de förvaras på korrekt sätt. Se till att de inte är blöta när de läggs i sluten förpackning! Detta är väldigt viktigt.
När vi får hem frön till oss på Sproutly har vi 1 eller 2 års tid i hållbarhet. Vi ser till att förvara dem i svala lokaler utan någon fukt. Vi skickar aldrig ut frön som har lägre än 8 månader i hållbarhet.
Rotludd/fibriller = Friska groddar
När man odlar groddar och skott är det viktigt att känna till begreppet fibriller. Fibriller är små rothår som grodden sträcker ut för att fånga upp fukt från luften när grodden börjar torka. Detta ser då ut som vitt ludd.
På bilderna nedan ser du rädisgroddar med mycket rotludd till vänster och utan rotludd till höger. Rotludd är INTE ett tecken på dåliga groddar, utan snarare tvärt om. Ett tecken på groddar med friska svansar som gör sitt jobb! Rädis-, broccoli-, grönkåls- och rapsgroddar får ofta fibriller.