SPROUTLY's GRODDSKOLA

Groddar och skott odlas inomhus året runt och behöver bara vatten för att gro.

FAQ - Vanliga frågor & svar

Groddar och skott är frön som börjat gro, man kan säga att det är den första och andra formen en växt tar under sin livscykel. Frön innehåller en färdig plantans alla anlag och har naturligt en koncentrerad kraft för att överleva sin första kritiska fas i livet innan de är i stånd att utveckla rötter som tar upp äring från jorden. 

För att ett frö ska börja gro är det endast vatten som behövs. Håller man ett frö fuktigt i rumstemperatur kommer det aktiveras och börja gro. På 3 till 7 dagar beroende på sort kan man skörda groddar eller skott!

GRODDAR
Grodd är det första stadiet i växtens livscykel. En svans tar sig ut genom fröskalet och söker efter något att rota fast sig i, vilket inte finns.Därför är groddar ofta krokiga och sneda som ett resultat av det ivriga sökandet av fastrotning. Efter skörd äter man hela grodden, både frö och svans.

SKOTT
Skott är groddar som fått chansen att rota sig fast. När roten har fått fäste trycker den upp ett skott mot himlen i ivrig sökan efter solljus. Med hjälp av solljuset utvecklar skotten gröna blad. Skott klipps av från sin rot eller ärta/lins/frö. Skott kan odlas på plan yta, i jord eller på fuktigt hushållspapper.

BLADSALLAD OCH KRYDDOR
Bladsallad och kryddor är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som tex ruccola, basilika och babyspenat. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning. Bladsallad och kryddor klipps av över lägsta bladparet, så att ny skott kan växa upp.

Eftersom groddar, skott och bladsallad är en naturlig process för fröet innan det utvecklas till en växt eller grönsak går allt som kan odlas som skott och bladsallad också att odla som groddar. Vissa fröer passar dock bättre i den ena formen än den andra. Solrosskott är ett sådant frö, eftersom deras skal inte går att äta. Under flikarna odla groddar och odla skott hittar du information om vilken form som blir bäst för respektive frö.

Efter att groddarna har vuxit färdigt bör de förvaras i sluten förpackning i kylskåpstemperatur. När skotten uppnått önskad längd kan hela skottfatet sättas in i kylskåpet eller klipps de av från roten och förvaras på samma vis som groddar. Groddar som förvaras i sluten förpackning får inte vara blöta. Groddar som förvaras i öppen förpackning vill helst hållas lite fuktiga genom att sköljas varannan dag.

Det finns inget riktigt svar på denna frågan då det handlar om en smaksak. Solljus kommer i de flesta fall att göra groddarna grönare, vilket i sin tur kan förändra smaken åt det beskare hållet. Jan Eric, som är en av våra odlingsexperter, beskriver det som att solljuset tar bort den söta smaken. Att odla dem i totalt mörker är inget måste, men kan vara att föredra för vissa sorter. Speciellt mungbönor!

Jonas, som har skrivit hela vår groddskola, säger dock att om groddarna bara låts gro i 3 dagar kommer inte ljuset hinna påverka grodden och smaken. När han odlar kålgroddar (rödkål, grönkål och broccoli) som låts gro i hela 4-5 dagar odlas de i totalt mörker.

Speciellt mungbönor kan få en lila färg på toppen av bönan när de fått en viss mängd ljus. Det är inte alltid det händer, men ibland. Odla helst mungbönorna i totalt mörker, för att de inte ska få en besk smak (om du odlar dem i mer än 3 dagar).

Groddar som förvaras i kylskåp har ett utgångsdatum på 1-2 veckor. Om de förvaras på korrekt sätt. Se till att de inte är blöta när de läggs i sluten förpackning! Detta är väldigt viktigt. 

När vi får hem frön till oss på Sproutly har vi 1 eller 2 års tid i hållbarhet. Vi ser till att förvara dem i svala lokaler utan någon fukt. Vi skickar aldrig ut frön som har lägre än 8 månader i hållbarhet. 

För nybörjare är ofta ”det vita luddet” eller ”fibriller” på groddens svans ett litet orosmoment. Men det är ingen fara så länge det försvinner när groddarna sköljs. Det vita luddet är endast fukt som får en form som i vissa fall påminner om mögel. Det sker oftast på rädis och kålgroddar som t ex rädisgroddar rapsgroddar, broccoligroddar, grönkålsgroddar. På bilden till vänster ser du hur fibriller kan se ut. Till skillnad från mögel tar sig rotludd ut från groddens lägsta del av svansen och försvinner  vid bevattning. Mögel å andra sidan kan växa var som helst och försvinner inte av vatten.