Odla bladsallad och kryddor

Bladsallad och kryddor är skott som odlats i jord och utvecklat fler och större blad som t.ex ruccola, babyspenat, koriander och basilika. För att detta ska kunna ske behövs solljus eller växtbelysning.

Precis som groddar och skott är bladsallad och kryddor ett tidigt skede i plantans utveckling. Generellt sett innebär detta en mer lättsmält produkt och en högre koncentration av enzymer och antioxidanter.

Koriander

Odlingsinstruktioner

  • Finfördela jorden i en odlingslåda med en höjd på 6-7 cm. Se till så att jorden ligger jämt. 
  • Sprid ut fröna med ca 1-2 cm mellanrum beroende på hur tätt du vill ha dem. 
  • Spreja fröna med sprejflaska och täck över odlingslådan med lock. 
  • Håll fröna fuktiga med sprejflaska tills de nått en höjd på 4-5 cm, därefter vattnas de med rinnande vatten så att vatten kommer ner till rötter. 
  • Efter 2-3 veckor när skotten utvecklat sitt andra bladpar kan de skördas. Klipp då av dem över lägsta bladparet så att nya blad växer upp. 

Viktigt att tänka på!​

Ju mer solljus bladsalladen och kryddorna får desto friskare kommer de att bli. Under vintertid är växtbelysning att rekommendera/ett måste.

Klipp först av de blad som är högst så att de mindre skotten undertill får solljus och kan växa upp. 

Har du sått för tätt? Trimma skotten tills önskad gleshet uppnås! Står de för tätt kommer inte bladen at bli lika stora som de annars hade kunnat bli. 

Använd gödslad och näringsrikt jord! Såjord kommer inte att hålla i längden. Kompostjord och planteringsjord fungerar bra! Välj EKO. 

Odlingsinstruktioner per sort