Alla frön tål inte pastörisering
(Minsta temperatur för pastörisering är 67°C). I de fall får man “upphetta” dem i kranens hetaste vatten, som kan bli mellan 50-60°C. Om det är salmonella man är orolig för (en bakterie som kan förekomma på alla livsmedel) sägs den dö vid en temperatur mellan 60-67°C .
Maxtemperaturer och tid för frön som tål pastörisering:
Alfalfafrön 72 °C
Broccolifrön 67 °C
Bockhornsklöverfrön 67 °C
Gröna ärtor 76 °C
Grönkålsfrön 67 °C
Gula ärtor 76 °C
Kikärtor 76 °C
Linser 76 °C
Mungbönor 76 °C
Rapsfrön 67 °C
Rädisfrön 67 °C
Rödkålsfrön 67 °C
Senapsfrön 67 °C
Vetekorn 70° C
Frön som är känsliga för pastörisering:
Fänkålsfrön, Krasse, Purjolöksfrön, Rödbetsfrön, Solrosfrön och Vitlöksfrön