Rengöring av frön innan odling

Rengöring är viktigt!

Rengör alltid dina frön innan du groddar dem. Våra frön växer utomhus på stora åkrar. Smuts har silats och blåsts bort men innan fröna når dig har de inte rengjorts mer än så. Se därför till att tvätta dina frön noggrant innan du sätter igång din odling för att säkerställa att de är rena. Noggrann rengöring kommer att göra dina groddar och skott finare och ge dem en längre hållbarhet.

Bra att veta: Efter blötläggningen kan det vara bra att rengöra fröna ännu en gång, då smutspartiklar kan lossna i och med att fröna sväller. Det gör du genom att skölja av fröna med kallt vatten ett par extra gånger!

Rengöring med vatten

Skölj igenom fröna noggrant i sil under rinnande kranvatten i ca. 20-30 sekunder.

Rengöring med vatten och naturliga tillsatser

Om du inte tycker att bara vatten räcker finns alternativet att rengöra fröna i naturligt renande ämnen. Exempel på sådana ämnen är bikarbonat och ättika.
Gör såhär: Lägg fröna i en bunke med vatten, det renande ämnet och rör runt i ca 30 sekunder Avsluta med att skölja av fröna i rent vatten. Dosering: Bikarbonat 1-2 tsk, ättika 2 msk

Pastörisering

Pastörisering innebär att ett livsmedel upphettas i vatten till en viss temperatur under viss tid för att ta död på eventuella bakterier och mikroorganismer och för att livsmedlet ska hålla sig längre. Mjölk, juice, vin och frön är något av de vanligare livsmedel som pastöriseras. Vi rekommenderar oftast pastörisering för den som av olika anledningar verkligen vill ha kliniskt rena frön. Det gäller att vara noggran, mindre frön förlorar ofta grobarhet vid pastörisering, medan stora klarar sig superbra!
Gör såhär: Koka upp en kastrull med vatten. Ställ kastrullen åt sidan och vänta till önskad temperatur uppnås.
Lägg dina frön i en finhålig sil och sänk ner i vattnet så att fröerna täcks under ca 5-15 sekunder. Rör runt så alla frön kommer i kontakt med vatten! Kyl omedelbart ner fröna under kallt rinnande vatten i ungefär en minut! 

Bra att veta: Alla frön tål inte pastörisering och därför skiljer sig också temperatur och tid från frö till frö, på grund av frönas storlek. Därför hjälper vi dig med det nedan! Lägsta temperatur för pastörisering är 67°C.  Maxtemperaturer för frön som tål pastörisering: Alfalfafrön 72°C Broccolifrön 67°C Bockhornsklöverfrön 67°C Gröna ärtor 76°C Grönkålsfrön 67°C Gula ärtor 76°C Kikärtor 76°C Linser 76°C Mungbönor 76°C Rapsfrön 67°C Rädisfrön 67°C Rödkålsfrön 67°C Senapsfrön 67°C Vetekorn 70°C Frön som är känsliga för pastörisering: Fänkålsfrön, Krasse, Purjolöksfrön, Rödbetsfrön, Solrosfrön och Vitlöksfrö