Rengöring av frön innan groddning

(3)6R2A0141kopia 1

Rengöring är viktigt!

Rengör alltid dina frön innan du groddar dem. Våra frön växer utomhus på stora åkrar. Smuts har silats och blåsts bort men innan fröna når dig har de inte rengjorts mer än så. Se därför till att tvätta dina frön noggrant innan du sätter igång din odling för att säkerställa att de är rena. Noggrann rengöring kommer att göra dina groddar och skott finare och ge dem en längre hållbarhet.

Alla våra fröer (förutom svenskt bovete) är mikrobiologiskt testade. Även grobarheten testas för att säkerställa kvaliteten på odlingsresultatet.

Bra att veta: Efter blötläggningen kan det vara bra att rengöra fröna ännu en gång, då smutspartiklar kan lossna i och med att fröna sväller. Det gör du genom att skölja av fröna med kallt vatten ett par extra gånger!

 

Rengöring med vatten

Skölj igenom fröna noggrant i sil under rinnande kranvatten i ca. 20-30 sekunder.

Rengöring med vatten och naturliga tillsatser

Om du inte tycker att bara vatten räcker finns alternativet att rengöra fröna i naturligt renande ämnen. Exempel på sådana ämnen är bikarbonat och ättika.

  • Lägg fröna i en bunke tillsammans med vatten, det renande ämnet och rör runt i ca 30 sekunder.
  • Avsluta med att skölja av fröna.

Dosering:
Bikarbonat 1-2 tsk, ättika 2 msk

Pastörisering

Pastörisering innebär att ett livsmedel upphettas i vatten till en viss temperatur under viss tid för att ta död på eventuella dåliga bakterier och mikroorganismer samt för att livsmedlet ska hålla sig längre. Mjölk, juice, vin och frön är något av de vanligare livsmedel som pastöriseras.

När man pastöriserar frön skiljer sig temperatur och tid från frö till frö, vilket kan vara lite krångligt att ta reda på. Därför hjälper vi dig med det nedan! Fröers tålighet mot varmt vatten kan ibland skilja från batch till batch. I de fall kan endast du testa dig fram vilken temperatur som passar bäst.

Pastörisering är en skör metod och rekommenderas endast för den som av olika anledningar verkligen vill ha kliniskt rena frön. Mindre frön förlorar ofta grobarhet vid pastörisering, medan stora klarar sig superbra!

  • Koka upp en kastrull med vatten.
  • Ställ av kastrull när vatten kokar och vänta till önskad temperatur uppnås. (Temperatur beror på frösort)
  • Lägg dina frön i en finhålig sil och sänk ner i vattnet så att fröerna täcks under ca 5-15 sekunder. Rör runt så alla frön kommer i kontakt med vatten!
  • Kyl omedelbart ner fröna under kallt rinnande vatten i ungefär en minut! 

Alla frön tål inte pastörisering 

(Minsta temperatur för pastörisering är 67°C). I de fall får man “upphetta” dem i kranens hetaste vatten, som kan bli mellan 50-60°C. Om det är salmonella man är orolig för (en bakterie som kan förekomma på alla livsmedel) sägs den dö vid en temperatur mellan 60-67°C . 

Maxtemperaturer och tid för frön som tål pastörisering:
Alfalfafrön 72 °C
Broccolifrön 67 °C
Bockhornsklöverfrön 67 °C
Gröna ärtor 76 °C
Grönkålsfrön 67 °C
Gula ärtor 76 °C
Kikärtor 76 °C
Linser 76 °C
Mungbönor 76 °C
Rapsfrön 67 °C
Rädisfrön 67 °C
Rödkålsfrön 67 °C
Senapsfrön 67 °C
Vetekorn 70° C

Frön som är känsliga för pastörisering:
Fänkålsfrön, Krasse, Purjolöksfrön, Rödbetsfrön, Solrosfrön och Vitlöksfrön