Solrosskott har en frisk och lätt nötig smak. Klipp ner dem i salladen eller att gör en god pesto på dem! Näringsmässigt benämns solrosskott som balanserande och kompletta. De innehåller alla essentiella aminosyror och är proppfulla med klorofyll.
Fotograf: Jennie Blucher
Hur odlar du solrosskott?
1. Förbered din odlingslåda, med eller utan jord. Gärna något med lock över. Annars får du täcka med handduk eller liknande. Förslagsvis https://sproutly.se/odlingsburkar/micro-leaf-box
2. Dosera så mycket frön som ska användas. På en yta 20×20 cm brukar ca 7-8 msk räcka! Rengör dina frön noggrant i hett vatten, vilket görs för att din skörd ska bli så fin som möjligt.
3. Blötlägg fröna i 24 timmar.
4. Låt dem sedan grodda i ett dygn i en groddbox eller sprid ut i jord/odlingsyta direkt efter blötlägging.
5. Fukta fröna rejält och täck över med lock. Om dina frön torkar ut kommer de inte att gro. Därför kan det vara bra att grodda dem i groddburk tills man ser en grodd.
6. Håll din odling fuktig med sprayflaska till alla groddar borrat sig ner i jorden, ca 3-4 dagar, därefter räcker det med att bara vattna jorden. Odlar du utan jord kan du ta hela “mattan” som bildats av de rötter som växt ihop och skölja denna under kran. Droppa av och sätt tillbaka i din odlingslåda.
7. Solrosskotten är färdiga att skörda efter 6-8 dagar. Vid denna tid är de som allra godast och nyttigast. De skördas med sax eller kniv.
Tips: Om man har ett tryck ovan på fröna/groddarna de första 3-4 dagarna kommer man få en jämnare längd på skotten. På så vis väntar man in de långsammare och de snabba hålls nere.
Recept på Solrospesto:
- 1 stor näve solrosskott
- 1 näve basilika
- 1 klyfta vitlök
- 1 nypa salt
- 1/2 citron
- 1/2-1 DL olivolja
- 1-3 msk äppelcidervinäger
Recept till sallad har ni här: https://sproutly.se/sidor/syrlig-groddsallad-med-apple
(fotograf jennie Blucher)
Solrosskott behöver inte växtbelysning under sommaren. Under vintern kan det hjälpa, men är inget måste.