Allt om Solrosskott

Solrosskott får en väldigt frisk smak och lätt nötig touch. Klipp ner dem i salladen eller att gör en pesto på dem!

Solrosskott har en frisk och lätt nötig smak. Klipp ner dem i salladen eller att gör en god pesto på dem! Näringsmässigt benämns solrosskott som balanserande och kompletta. De innehåller alla essentiella aminosyror och är proppfulla med klorofyll.

Solrosskott odlade i jord

Fotograf: Jennie Blucher

Hur odlar man solrosskott? 

1. Förbered odlingslåda, med eller utan jord. Gärna något med lock över. Annars får du täcka med handduk eller liknande. Förslagsvis https://sproutly.se/odlingsburkar/micro-leaf-box

2. Dosera så mycket frön som ska användas. På en yta 20×20 cm kan ca 7-8 msk räcka! Rengör noggrant i hett vatten. Detta görs för att minska/eliminera uppkomsten av mögel. Hjälper inte detta kan du prova att rengöra i ättika.

3. Blötlägg fröna i 24 timmar. 

4. Låt de sedan grodda i ett dygn i groddbox eller sprid ut i jord/odlingsyta direkt efter blötlägging. 

5. Fukta fröna rejält och täck över med lock. Om fröna torkar ut kommer de  inte att gro. Av denna anledning kan det vara bra att grodda dem i groddburk tills man ser en grodd.

6. Håll fuktigt med sprejflaska till alla groddar borrat sig ner i jorden, ca 3-4 dagar, därefter räcker det med att endast vattna jorden. Odlar man utan jord tar man hela “mattan” som bildats av de rötter som växt ihop och sköljer denna under kran. Droppa av och sätt tillbaka

7. Solrosskotten skördas efter 6-8 dagar. Vid denna tid är de som allra godast och nyttigast. De skördas med sax eller kniv. 

Tips: Om man har ett tryck ovan på fröna/groddarna de första 3-4 dagarna kommer man få en jämnare längd på skotten. På så vis väntar man in de långsammare och de snabba hålls nere. 

Recept på Solrospesto: 

1 stor näve solrosskott

1 näve basilika

1 klyfta vitlök

1 nypa salt

1/2 citron

1/2-1 DL olivolja

1-3 msk äppelcidervinäger

Recept till sallad har ni här: https://sproutly.se/sidor/syrlig-groddsallad-med-apple

Solrosskott behöver inte växtbelysning under sommaren.

(fotograf jennie Blucher)

Solrosskott behöver inte växtbelysning under sommaren. Under vintern kan det hjälpa, men är inget måste.