Avlägsna skal och frön som inte gror

Att avlägsna skal från grodd resulterar sig inte bara i en skörd med mindre skal utan kan även vara en, i somliga fall, avgörande faktor för lyckad skörd

Avlägsna skal

Att avlägsna skal från grodd är en metod som ofta används i mer kommersiella sammanhang. Både Nyttogrönt och Munkagrodden, som mina föräldrar driver, gör detta på bland annat rödbetsgroddar och mungböngroddar. Men, även vi hemmagroddare kan ta nytta av det!

Att avlägsna skal från grodd resulterar sig inte bara i en skörd med mindre skal utan kan även vara en, i somliga fall, avgörande faktor för lyckad skörd, speciellt under varma sommardagar. Eftersom skalen inte växer, utan istället övergår till att förmultna (precis som i naturen) så kommer detta att orsaka förruttnelse i odlingsburken. I vanligt fall sker detta dock först efter att groddarna bör ha skördats (dag 3-6, beroende på sort). Eller som vi nämnde tidigare att denna process kan bli påskyndad under varma sommardagar/rötmånaderna.

Gör så här: Lägg groddarna i en skål, rör runt med sked/gaffel tills skalen flyter upp till ytan. Dessa kan sedan hällas av, eller plockas bort med sked

Efter att du tagit bort skal och sköljt groddarna noggrant i sil lägg dem i en rengjord groddburk och sätt den i kylskåpet. Där låter du groddburken stå så allt vatten kan droppa av. Se till att blöta groddar alltid står så att vatten kan rinna av. 

Genom att använda metoden ovan för att plocka bort skal kan du även få bort frön som ej lyckats gro. Efter att skalen har silats bort och du ska “hälla” tillbaka groddarna i odlingsburk/sil kommer det sista som hälls i vara frön som ej lyckats gro. Var varsam här och avsluta hällandet när du märker att skiljelinjen mellan groddade frön och ej groddade frön går. Släng de icke groddade fröna!