Odla mungböngroddar (tjocka och långa)

Här går vi igenom hur man odlar tjocka och långa mungbönsgroddar!

Hela juni får du 40% rabatt på mungbönor i alla storlekar. Cirka 41 kr/kg. Använd Rabattkod GRODDGURU i kassan. Dela gärna med vänner och familj) 

Först och främst vill vi förklara skillnaden på den “vanliga” metoden och “tjockis” metoden.

Den vanliga metoden innebär att du odlar på samma vis som du gör med alla andra frön. Alltså låter relativt mycket luft strömma in i odlingsburken och har mycket yta i odlingsburken för fröna att växa på. Detta fungerar för alla sorter och är en metod att föredra i de flesta fallen, men mungbönor är så pass vattentåliga och syrekänsliga att de måste gro med hjälp av en mer finjusterad metod för att lyckas bli långa och tjocka.

Gör så här: 

1. Få tag på en odlingsburk som kommer att skapa tryck på mungbönorna från sidorna efter dag tre. Detta görs för att mungbönorna inte ska få rörelse av vattnet efter dag tre, vilket i sin tur minskar syretillförseln till respektive grodd. För en hemmaversion kan du grodda i en stor pappmugg och göra hål i botten.

2. Dosera 3/4 dl mungbönor per L volym groddyta.

3. Rengör mungbönorna i sil under rinnande kranvatten. Alternativt rengör dem i skål med vatten och renande ämne, läs mer om det i groddskolan.

4. Blötlägg mungbönorna i 24 timmar. Avsluta med att skölja igenom dem noggrant under kran

5. Lägg blötlagda mungbönor i odlingsburk och täck över med lock. Från och med nu ska de växa i totalt mörker. Stapelbar odlingslåda kan täckas över med handduk. 

6. Skölj mungbönorna 2-3 gånger per dag.

7. Få rörelse på mungböngroddarna vid sköljning fram tills dag 2-3, därefter ska de ha växt sig så pass stora så att de trycks mot väggarna och inte rörs runt vid sköljning.

8. Fortsätt skölja mungbönorna, gärna 3 gånger per dag efter andra eller tredje dygnet. De behöver mycket vatten för att bli tjocka nämligen. 

9. Skörda mungbönorna efter dag 4-5! 

Efter skörd

  • Ta bort skal (om du vill) – Lägg färdiga groddar i skål med vatten och skapa rörelse. Sila bort de skal som flyter upp till ytan. Häll sedan groddarna i sil och plocka bort icke groddade frön (dessa sjunker ner till botten och kommer sist när du häller från skål till sil). 
  • Om du tar bort skalen i bunke med vatten, lägg sedan tillbaka groddarna i odlingsburk och sätt in i kylskåp. Detta för att vattnet ska kunna droppa av. 

Felsökning

  • För lite frön – För lite mungbönor kommer att göra så att respektive grodd får för mycket syre och kan få en brun svans efter dag 3-4. 
  • För mycket frön – För mycket frön gör så att odlingsburken fylls med små groddar innan de hunnit bli långa och tjocka. Ta då bort en del, ät dem små, och låt resterande växa sig större. 
  • Sköljer för sällan – Mungbönor blir sällan dåliga för att de får för mycket vatten. Genom att skölja dem ofta kommer de att utvecklas till att bli grövre och saftigare. 

Det är ibland små justeringar som kan göra skillnad inom groddarnas värld. Mailat till oss på info@sproutly.se om du har frågor som inte besvaras här eller genom groddskolan på hemsidan och glöm inte följa vårt nyhetsbrev för uppdateringar som dessa, erbjudanden och information om nya spännande produkter! Det görs här, på sidan längst ner https://sproutly.se/