Att tänka på när du odlar groddar under varma sommardagar

Här listar vi vad du bör tänka på när du odlar groddar under varma sommardagar. Värmen och rötmånad (slutet av juli och augusti) kan ställa till det.

Att odla groddar och skott är en viktig del i framtidens mat. Planeten är påväg mot en omställning och vi människor måste anpassa oss efter det. Groddar är, som ni vet, närodlad, klimatvänlig och nyttig mat som vi bör odla året om. 

Här listar vi några saker som kan vara värda att känna till/fundera kring. 

1. Odla groddar eller skott? 

Att odla skott under sommaren kan vara att föredra när det gäller att minska risk för att skörden ska bli dålig av värmen. Jag själv är mest förtjust i fröna när de tar formen som en grodd, men släpper lite på detta under sommarmånaderna och odlar då mer skott. När man odlar skott är inte de nykläckta fröna lika instängda som de är i groddburken. Detta gör att luften cirkulerar bättre och risken för dålig skörd minskar. 

Allra säkraste kortet för att lyckas med sina skott/microgreens är att odla i jord. Läs mer om det i vår groddskola här

2. Odla inte groddar i direkt solljus! 

Det direkta solljuset kommer att göra groddburken alldeles för varm och öka risken för förruttnelse. Se till att groddarna växer i skugga eller i totalt mörker.  

3. Skörda i tid

Ibland kan svansen längst ut på grodden bli lite vissen och brun redan efter dag 3. Skörda då groddarna för att det inte ska förvärras. Du kan med fördel även avlägsnade skal och rengöra dem noggrant (enligt metod 5 nedan).

4. Rengöra frön, groddar och färdiga groddar

Att rengöra extra noggrant under sommarmånaderna är något värt att tillämpa. Vi rekommenderar alltså att rengöra/skölja igenom extra noggrant:

1. Innan blötläggning

2. Direkt efter blötläggning 

3. När du skördar

Rengöringen kan innebära att frön/groddar sköljs igenom extra noggrant i odlingsburk eller, en ännu noggrannare metod, att lägga frön/groddar i bunke med vatten och få rörelse på vattnet. Din odlingsburk kan få vara avgörande om du ska rengöra i odlingsburk eller i separat skål. Både glasburk och Groddboxen som vi har på hemsidan beter sig som en skål till detta syfte, medan stapelbar odlingslåda som inte fylls upp med vatten inte gör det. 

5. Avlägsna skal (och rengör)

Att avlägsna skal från grodd är en metod som används i mer kommersiella sammanhang. Både Nyttogrönt och Munkagrodden, som mina föräldrar driver, gör detta på bland annat rödbetsgroddar och mungböngroddar. 

Att avlägsna skal från grodd resulterar sig inte bara i en skörd med mindre skal utan kan även vara en, i somliga fall, avgörande faktor för lyckad skörd nu under sommarmånaderna. När jag nu senast groddade skånemixen hade jag varit dålig med att hälla i vatten 2-3 gånger per sköljning (bara hällt i vatten 1 gång) och började känna av en lätt sur doft från groddarna. Då la jag dem i en bunke med vatten, skapade rörelse på groddarna och tog bort de skal som tog sig upp på ytan. 

Man kan tänka sig att groddarna i sig klarar av lite högre värme, så länge de lever och växer. Men skalen växer inte och kommer förr eller senare att börja ruttna, ju varmare det är desto snabbare börjar de att ruttna. 

6. Är du osäker på om de sorter du groddar är känsliga för värme? 

Skånemixen är en av de allra känsligaste sorterna med både senap och raps i, men även grönkålsgroddarna kan vara lite extra känsliga. 

Här listar vi de sorter som är lättast att lyckas med nu under varmare dagar och vilka man, om man känner sig osäker, kan vänta med till rötmånaden augusti är över. 

Lätta sorter: 

Linser

Mungbönor

Alfalfafrön

Bockhornsklöver

Ekoexpress (bockhornsklöver, alfa och linser)

Rödklöver

Mellan sorter:

Rädisfrön (blir varma snabbt, se till att skölja så fort de blivit torra/nästintill torra)

Lökfrön

Fänkål (Fänkålen uppskattar mer värme och kan gynnas av sommarvärmen)

Groddjonas ekoblandning

Svårare sorter: 

Raps

Broccoli

Senap

Grönkål

Grönkål

Skånemix

(Om du redan lyckas med dessa sorter är det bara att köra på. Detta är endast en rekommendation till de som känner sig osäkra i groddandet)

Summering och slutliga ord att lämna er med: 

Lukta alltid på groddarna innan konsumtion. Luktar de lätt surt kan och det hjälper med metoden “avlägsna skal” ovan är de ok att konsumeras efter om doft försvunnit. 

Tänk på att du kan behöva skölja lite oftare nu när de är varmare. Men låt detta inte lura dig till att skölja för ofta. Att skölja för ofta är den största orsaken till misslyckad skörd. 

Vi finns alltid på mail info@sproutly.se för frågor 🙂