Allt om Solrosskott

Solrosskotten får en väldigt frisk smak och lätt nötig touch. Jag älskar att ha dem nerklippta i salladen eller att göra pesto på dem!

Hejsan kära ni! I samband med att solen blir allt starkare odlar jag mer och mer solrosskott! 

Solrosskott är en grönsak Ann Wigmore, grundare av hippokrates i USA och min stora idol, förespråkar starkt! Näringsmässigt benämns solrosskotten som balanserande och kompletta. De innehåller alla essentiella aminosyror och är proppfulla med klorofyll. Den kemiska strukturen av klorofyll är nästan identisk med ämnet hemoglobin, som bildar människans blod. “American Cancer Society” har med klorofyll som förslag som “Alternativ” behandling, en stor anledning till detta är på grund av att behandling med klorofyll har visat sig vara helt utan biverkning. 

Solrosskott odlade i jord

Fotograf: Jennie Blucher

Hur odlar man solrosskott? Jag tänkte att jag skall guida er steg för steg: 

1. Förbered odlingslåda, med eller utan jord. Gärna något med lock över. Annars får du täcka med handduk eller liknande. Förslagsvis https://sproutly.se/odlingsburkar/micro-leaf-box

2. Dosera så mycket frön som ska användas. På en yta 20×20 cm kan ca 7-8 msk räcka! Rengör noggrant i hett vatten. Detta görs för att minska/eliminera uppkomsten av mögel. Hjälper inte detta kan du prova att rengöra i ättika.

3. Blötlägg fröna i 24 timmar. 

4. Låt de sedan grodda i ett dygn i groddbox eller sprid ut i jord/odlingsyta direkt efter blötlägging. 

5. Fukta fröna rejält och täck över med lock. Om fröna torkar ut kommer de  inte att gro. Av denna anledning kan det vara bra att grodda dem i groddburk tills man ser en grodd.

6. Håll fuktigt med sprejflaska till alla groddar borrat sig ner i jorden, ca 3-4 dagar, därefter räcker det med att endast vattna jorden. Odlar man utan jord tar man hela ”mattan” som bildats av de rötter som växt ihop och sköljer denna under kran. Droppa av och sätt tillbaka

7. Solrosskotten skördas efter 6-8 dagar. Vid denna tid är de som allra godast och nyttigast. De skördas med sax eller kniv. 

Solrosskott som odlas under tryck

Solrosskott som odlas under tryck

Tips: Om man har ett tryck ovan på fröna/groddarna de första 3-4 dagarna kommer man få en jämnare längd på skotten. På så vis väntar man in de långsammare och de snabba hålls nere. 

Recept på Solrospesto: 

1 stor näve solrosskott

1 näve basilika

1 klyfta vitlök

1 nypa salt

1/2 citron

1/2-1 DL olivolja

1-3 msk äppelcidervinäger

Recept till sallad har ni här: https://sproutly.se/sidor/syrlig-groddsallad-med-apple

Solrosskott behöver inte växtbelysning under sommaren.

(fotograf jennie Blucher)

Solrosskott behöver inte växtbelysning under sommaren. Under vintern kan det hjälpa, men är inget måste.

Frågor och svar:

5 november 2020 fick jag en fråga från en kund som hade ett problem med solrosskotten. De grodde, men grodden torkade ut innan den hann ner i jorden. Mitt svar löd så här:

Bild från kund!

”Hej David, tack för bild. Som jag kan se gror i princip alla, men de verkar inte komma upp riktigt… 
Olika batcher kan te sig olika… Min morbror, som odlat skott under 20 års tid, har fått justera metoder lite utefter batchen. 


Jag tolkar det så här: 
1. Vi ser att de flesta gror, så grobarheten är inte problemet. 
2. De gror 1 cm eller mindre, sen torkar de ut. vilket är ett av de vanligare problemen mina kunder möter. 
3. torkar dem ut bör du se över hur mycket syre som kommer in i brickan… Det är nämligen syret som gör att svansen torkar. 
4. Svansen måste ner i jorden, innan för mycket syre träffar den och det torkar ut. 


Lösning: 
1. Prova att täcka solrosfröna med lite jord, bara så att de precis täcker. På så vis skyddar dem solrosgrodden från syre. 
2. Tryck på ska hjälpa. Så att roten lättare tar sig ner i jorden
3. Alternativ 3, grodda 1 dygn efter blötläggning i groddbox/tunna/sil… På så vis ökar du grobarheten ännu mer (mer värme och fukt när de gror tätt första dygnet är bra). 
Vad tror du om detta? 
/Jonas”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email