Odla kål året om – med groddar och skott!

Du kan odla kål hela säsongen om du odlar kålgroddar och kålskott när det inte längre går att odla kål utomhus och när den svenskodlade kålen är slut i butik. Har du inte trädgård är kålgroddar och kålskott perfekt året om! 

Alla vet vi hur nyttigt det är med kål. Kål innehåller mycket antioxidanter, vitaminer, kalcium och järn. Olika kålsorter har lite olika innehåll.

Grönkål, rödkål och broccoli är tre kålsorter som ligger högt på näringslistan. Kål innehåller också glukosinolater som förvandlar fettlösliga gifter till vattenlösliga vilket lättare kan transporteras ut ur kroppen.

Rödkålskott, Grönkålsskott, Broccoliskott

Broccoligroddar innehåller stora
mängder av Sulforafan


Sulforafan är en kraftfull antioxidant som man forskar mycket på när det gäller dess påverkan på blodsockret. 100g broccoligroddar motsvarar ca 4 kg broccoli när det gäller just sulforafan enligt forskning på Sahlgrenska akademin. 

Broccoligroddar

 

Bara för att jämföra…

så tar det ca 80 dagar att få fram färdig broccoli i köksträdgården medan broccoligroddar  endast tar 4-5 dagar och skott ca 10 dagar. Dessutom har man inga insekter inomhus som äter av skörden. 

Broccoligroddar

Här ser ni broccoligroddar i olika stadier. I turkos mugg: långa svansar skördade 5 dagar efter blötläggning och i röd mugg: korta svansar skördade 4 dagar efter blötläggning.