Våra bästa odlingstips

Här har vi samlat våra bästa odlingstips för att du ska lyckas med din odling

Här kommer några odlingstips för att du ska lyckas så bra som möjligt med din groddodling.

RENA FRÖN = FINA GRODDAR

Rengör alltid dina frön. Våra frön växer utomhus på åkrar, se därför till att tvätta dina frön noggrant innan du sätter igång din odling för att säkerställa att de är rena. Att ha rena frön kommer att göra dina groddar och skott finare och ge dem en längre hållbarhet.

BLÖTLÄGGNING

Frön får bara en chans att gro och genom att lägga dem i blöt ger vi dem förutsättningarna att lyckas.  Vi ”aktiverar” fröna. Den grundläggande regeln för blötläggning är 12 timmar, men större frön som mungbönor och linser blötläggs med fördel i 24 timmar. 

Om du inte blötlägger dina frön kommer groddningen ta 1-2 dagar längre och det kommer vara frön som inte lyckas gro. 

Det går bra att blötlägga fröna även när du ska odla skott, då kommer de igång snabbare.

SKÖLJNING - RÖR RUNT DINA GRODDAR

Vissa groddsorter vill gärna växa fast i varandra därför kan du med fördel göra lite cirkelrörelser med din groddburk när den är full med vatten så att du får lite rörelse på vattnet och fröna/groddarna separeras. Du kan också röra om med en sked. Genom att göra detta frigör du fröerna/groddarna från varandra. 

När du odlar groddar i glasburk (vändbar burk) är det alltid bra att snurra på burken så att inget vatten ligger kvar på samma ställe. Skal och frön som inte gror kan bli liggande i det lilla vattnet som stannar där och då kan de surna.

FIBRILLER = VÄLMÅENDE GRODDAR

Vissa groddar får fibriller, vanligast rädis- och kålsorterna. Det ser ut som vitt ludd, men är i själva verket små rothår på grodden som söker efter fukt. Det är ett tecken på välmående groddar som vill ha vatten. Helt ofarligt och försvinner när du sköljer din groddar. 

TA BORT SKAL

Vill du få bort skalen från groddarna gör du det lättast genom att fylla odlingsburken, eller valfri burk, med vatten och rör om. Då flyter alla fröna upp på ytan och är lätta ta bort med en sked.

FÖRVARING

Både groddar och skott ska förvaras i kyl efter skörd. Normalt håller de upp till en vecka. Linser och lök kan hålla upp till två veckor. Det viktigaste är att groddarna inte är för blöta när du lägger dem i kylen.

Lycka till med din odling!