Nya groddmixar i sortimentet

NYHETER I SORTIMENTET!

Vi är glada att få presentera våra tre nya groddmixar:

Ekologisk smörgåsmix, Ekologisk smoothiemix
och Ekologisk wok & salladsmix!

EKOLOGISK SMÖRGÅSMIX 

Alla groddar är såklart goda att ha på smörgåsen, men här har vi tagit fram den perfekta groddmixen med alfalfa-, raps- och rädisgroddar. Raps är en av våra ovanligare groddsorter och passar så bra i just den här mixen då den innehåller protein. Alfalfa med sin krispighet och alla vitaminer och rädisgroddarna tillför det där lilla extra. Kom ihåg att groddar är inte bara dekorativa, utan fulla med näring också. 

Denna mix är bäst att grodda i stor glasburk eller i box. 4 msk frön och skördas bäst på 4:e dagen. Blir nästan en hel full burk. 

EKOLOGISK SMOOTHIEMIX

Genom att blanda dessa tre groddar får man en näringsrik groddmix med mycket antioxidanter och vitaminer. Broccolin blir också lättare att grodda då mungbönor och alfalfafrön suger till sig mycket av vattnet och broccolifröna trivs inte med för mycket fukt.

Mixen är bäst att grodda i stor burk eller i box då det blir mycket groddar. Dosering ca 4 msk frön blir ca 1 liter färdiga groddar som räcker till många smoothies. Kan skördas på 3:e dagen efter blötläggning, men blir bäst på 4:e dagen efter sköljning. 

Använd 1 – 2 dl färdiga groddar till en smoothie.

EKOLOGISK WOK & SALLADSMIX

Alla groddar passar även i wok och sallad men den här mixen ger mer mättnad till just grönsaksrätter och är en matig bas i din sallad. Med mungbönor, röda linser och gröna linser blir det en bra måltid.

En groddad lins innehåller 9% protein.

Tänk på att inte steka groddarna i själva woken utan lägg i dem efter du lyft av pannan från spisen eller bara vänd runt dem i stekpannan, annars tappar de både spänst och näring.

Groddarna kan odlas i mindre burk då man skördar på den 3 – 4 dagen. ½ dl frön räcker till en wok eller en sallad. Men man kan passa på att odla 1 dl och spara resten i kylen då de håller sig en hel vecka. Räcker till ca 6 tillfällen. 

Våra nya frömixar är framtagna i samarbete med Annika Christensen som är medförfattare till vår bok Groddar och skott – Framtidens mat.  Annika har stor erfarenhet inom området och har groddat kontinuerligt sedan 2009. 

Det som förvånar Annika mest är varför det inte är fler som groddar.
– “En sak som påverkar är nog att många ser groddar mer som pynt och inte som en bra näringskälla. Jag tror att de nya mixarna kan komma till hjälp så att fler kommer att äta mer groddar, säger Annika med ett leende”