Odla groddar i tetrapack (mjölkförpackning) med Claes!

Lär dig odla groddar i helt vanlig mjölkförpackning! Du får superfina groddar dessutom

I det här inlägget får vi information från min vän Claes om hur man odlar groddar i tetrapack helt utan groddburk. Texten är skriven från Claes Rignell och är (med godkännande från Claes) tagen från hans egna groddsida – http://groddagroddar.simplesite.com/447139141. Jag har valt att lägga till några parenteser för att öka tydligheten.

Clas Rignell:

”Jag sköljer ur mjölkförpackningen ordentligt, sköljer av groddarna (i en sil) och låter dem rinna av en stund och häller sedan i dem med hjälp av en tratt. Om man inte har en tratt så kan man skära av toppen på en petflaska, lägga in frön i plastflaska plus vatten så att alla frön rinner ner i mjölkförpackningen. Sedan häller jag vatten i förpackningen och låter den stå över natten. Därefter använder jag en litet grillspett/pinne/kniv och gör 8 hål på sidor och baktill, viktigt med hål i botten så vatten kan rinna ut (ej för stora hål). När jag sköljt låter jag de stå lite lutande först över vasken så det mesta rinner ut men lägger dem sedan över en behållare så att tetran inte kommer i kontakt med det vatten som rinner ut från förpackning. Om vattnet rinner ut sämre när man sköljer ut 2:a eller 3:e gången så kan man göra något nytt hål. Till en 1½ l tetra tar jag ungefär 1½ dl groddar i, 2 dl om det är vitlök eller gröna ärtor. Efter några dagar är den nästan full och då skär jag upp 3 av kanterna på framsidan så att man kan stänga luckan när man lägger in den i kylen och då håller de sig fräscha ganska många dagar.

De som blir väldigt fina att grodda i tetra är Mungobönor, Adzuki eller som de också heter Adukibönor, Röda och Gröna linser gärna tillsammans, Alfa, bockhornsklöver och ev. Raps tillsammans, Vitlök fast de går också i terracotta, Gråärt, Gröna ärtor, Solros men där är det lite jobb att ta av eller skölja av skalen.

Kommentar från Groddjonas:

Tack Claes för all information du sprider. Det är häftigt hur bra kvalitet det faktiskt kan bli när man odlar groddar i tetrapack. Otroligt nog bättre i vissa fall, än i vanlig odlingsburk.

Jag har några kommentarer och tips som jag vill få med:

  1. Jag tipsar om att blötlägga i skål utanför tetrapacken och därefter rengöra noggrant i sil. Vid blötläggning släpper en del smuts och skal, som vi inte vill ha i tetrapack (som har ett mindre vattenutsläpp än andra odlingsburkar). När fröna är blötlagda och rengjorda kan man därefter hälla i dem i tetrapacken enligt metoderna Claes beskriver ovan.
  2. Se till att skörda i tid. Smak och näring blir mycket bättre på linser när de skördas dag 2-3 istället för 4-5.
  3. Rengöringen av tetrapack är mycket esentiell. Se till att rengöra med hett vatten och gör det klart för dig, att inga rester från föregående innehåll finns kvar.
  4. Lukta alltid på groddarna innan konsumtion. Luktar de dåligt, är inte!

Tack

Kika gärna in ekotipsets video här om hur man odlar groddar i tetrapack! https://www.facebook.com/Ekotipset/videos/2070545243271155

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email