Odla mungböngroddar (tjocka och långa)

Jag får ofta frågan kring mungbönor och hur man odlar dem "tjocka och långa", så det kommer jag gå igenom här nedan!

Hej kära ni, Jonas från Sproutly här! 

(Hela juni ut får du 40% rabatt på mungbönor i alla storlekar. Cirka 41 kr/kg. Använd Rabattkod GRODDGURU i kassan. Dela gärna med vänner och familj) 

Först och främst vill jag bara förklara skillnaden på den ”vanliga” metoden och ”tjockis” metoden. För det är möjligt att du, som läser, redan använder dig av tjockismetoden utan att ens veta om det. 

Den vanliga metoden innebär att du odlar på samma vis som du gör med alla andra frön. Alltså låter relativt mycket luft strömma in i odlingsburken och har mycket yta i odlingsburken för fröna att växa på. Detta fungerar för alla sorter och är en metod att föredra i de flesta fallen. Men, nu kommer vi till det stora ”menet”, mungbönor är så pass vattentåliga och syrekänsliga att de måste gro med hjälp av en mer finjusterad metod för att lyckas bli långa och tjocka. En metod som jag snart kommer till, håll ut… 

Det ska även nämnas att jag, groddgurun (inte mitt val av smeknamn), gillar mungböngroddarna väldigt mycket när de odlas enligt metoden ned. Men odlar dem ändå oftast enligt den vanliga metoden då jag ofta har mungbönor i bröd och biffar där de inte får gro längre än 2 dygn. Proteinhalten är även den högre, ju tidigare vi skördar dem. 

Alright, då kör vi. Gör så här: 

1. Få tag på en odlingsburk som kommer att skapa tryck på mungbönorna från sidorna efter dag 3. Detta görs för att mungbönorna inte ska få rörelse av vattnet efter dag tre, vilket i sin tur minskar syretillförseln till respektive grodd. Jag använder såklart Ellen Keramikskål som vi säljer på hemsidan. Men det går även med andra odlingsburkar, stapelbar odlingslåda i svart kan fungera bra den också, men inte helt optimal då längden mellan väggarna är egentligen lite för lång. För en hemmaversion kan du grodda i en pappmugg (stor) och göra hål i botten, på så vi efterliknar vi ellens keramikskål i formen. 

2. Dosera upp 3/4 dl mungbönor per L volym groddyta. Ellens keramikskål är ungefär 1 L och stapelbar odlingslåda är ungefär 7 dl.

3. Rengör mungbönorna i sil under rinnande kranvatten. Alternativt rengör dem i skål med vatten och renande ämne, läs mer om det i groddskolan.

4. Blötlägg mungbönorna i 24 timmar. Avsluta med att skölja igenom dem noggrant under kran

5. Lägg blötlagda mungbönor i odlingsburk och täck över med lock. Från och med nu ska de växa i totalt mörker. Stapelbar odlingslåda kan täckas över med handduk. 

6. Skölj mungbönorna 2-3 gånger per dag. Stapelbar odlingslåda släpper, enligt min mening, in mer luft än keramikskålen och kan behöva sköljas 2 gånger per dag. 

7. Få rörelse på mungböngroddarna vid sköljning fram tills dag 2-3, därefter ska de ha växt sig så pass stora så att de trycks mot väggarna och inte rörs runt vid sköljning.

8. Fortsätt skölja mungbönorna, gärna 3 gånger per dag efter andra eller tredje dygnet. De behöver mycket vatten för att bli tjocka nämligen. 

9. Skörda mungbönorna efter dag 4-5! 

Efter skörd

  • Ta bort skal (om du vill, jag gör det inte) – Lägg färdiga groddar i skål med vatten och skapa rörelse. Sila bort de skal som dyker upp till ytan. Häll sedan groddarna i sil och plocka bort icke groddade frön (dessa sjunker ner till botten och kommer sist när du häller från skål till sil). 
  • Om du tar bort skalen i bunke med vatten, lägg sedan tillbaka groddarna i odlingsburk och sätt in i kylskåp. Detta för att vattnet ska kunna droppa av. 

Felsökning

  • För lite frön – För lite mungbönor kommer att göra så att respektive grodd träffas av för mycket syre och kan få en brun svans efter dag 3-4. 
  • För mycket frön – För mycket frön gör så att odlingsburken fylls med små groddar innan de hunnit bli långa och tjocka. Ta då bort en del, ät dem små, och låt resterande växa sig större. 
  • Sköljer för sällan – Mungbönor blir sällan dåliga för att de får för mycket vatten. Genom att skölja dem ofta kommer de att utvecklas till att bli grövre och saftigare. 

Recept: 

Jag älskar att blanda grytor med groddar och skott. Nu senast hade jag en finfin linsgryta som jag åt tillsammans med mungböngroddar, solrosskott och blötlagda paranötter.

Det var nog det hela… Det är ibland små justeringar som kan göra skillnad inom groddarnas värld. Maila mig på info@sproutly.se om du har frågor som inte besvaras här eller genom groddskolan på hemsidan. Glöm inte följa vårt nyhetsbrev för uppdateringar som dessa, erbjudanden och information om nya spännande produkter! Det görs här, på sidan längst ner https://sproutly.se/.

För att läsa om hur man odlar skott utan jord kollar du här: https://sproutly.se/blogg/odla-solros-artskott-och-vetegras-utan-jord

För att läsa om mungböngroddarnas hälsofördelar läser du här: https://sproutly.se/blogg/forskningsartiklar-om-groddade-mungbonormungbongroddar

Avslutningsvis vill jag dela lite andliga tankar till dig som finner intresse av det. 

Groddar är gott och nyttigt, men lika förgängligt som allt annat i vår yttre värld. Glöm inte bort att även vattna själen, genom att göra det som ditt sanna jag ropar efter – att känna gudomligheten inom oss själva. Stanna upp då och då och känn energin pulsera i tomrummet mellan all materia. För så sägs det vara, att 99.9% av allting i universum är tomrum. Även så de atomer vi människor är uppbyggda av. Förflytta syfte från självbild till världssjäl och känn enligheten och singulariteten i allting. Himmelriket finns inom oss (Lukas evangeliet kapitel 17 vers 20-21, 1981 års bibelöversättning). 

Tack, ha det underbart! 

/Jonas Bendroth

Sproutly

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email