Testa grobarheten på dina frön!

Här har du en metod för att avgöra hur bra dina frön gror!

Vi kommunicerar mycket med våra kunder och får ibland mail från dem att de inte lyckas med sina groddar eller skott. Om tvekan, från antingen oss eller kund, uppstår kring frönas kvalitet brukar vi be dem göra ett grobarhets-test.

Vi har märkt att det mest bombsäkra sättet att få frön att gro på är i deras favoritklimat – jorden! Så vi ber er helt enkelt att odla fröna som skott i jord:

  1. Blötlägg frön i 12 timmar (aduki, kikärtor och mungbönor kan blötläggas 24). Krasse och chiafrön blötläggs ej.
  2. Sprid ut på en jordbädd. Behöver ej vara tjockt lager. Räcker med 1-3 cm.
  3. Spreja frön och jord fuktigt
  4. Täck över med lock/handduk och håll konstant fuktigt med sprejflaska.
  5. Ställ dem mörkt, om du vill ha längre stam,

Om du vill nörda till det rejält använder du endast 20 st frön. Räkna hur många av dem som har grott. Om 10 frön gror, innebär det att grobarheten är 50 %.

Viktigt att tänka på:

  1. Temperatur – Det får inte vara för kallt. Många frön är känsliga för kylan. Då gror dem inte.