I lager.

Ekologiska Linfrön 500g - 1kg

49 kr


  • Fri frakt över 500 kr
  • Ekologiska

Svenska ekologiska linfrön är en superprodukt som allt fler börjar få upp ögonen för. Det bruna fröet har många hälsofördelar och är en väldigt gynnsam ingrediens i matlagningen.

Obs, linfrön groddas inte utan blötlägges endast i 8-12 timmar. Linfrön konsumeras tillsammans med blötläggningsvatten. 

Fördelar med Linfrön:

  • Linfrön har ett högt och koncentrerat värde av omega 3. Även balansen mellan omega 3 och 6 är mycket bra då kvoteringen ä 1:3,6 (3,6 gånger så mycket omega 3 som omega 6). Från 2 msk linfrön (20 gram) får man cirka 4562 mg omega 3. Rekommendationer från tre studier för minimum intag ligger allt mellan 250-500 mg omega 3 per dag.
  • Linfrön innehåller hela 27 % fibrer. 2 msk linfrön per dag motsvarar 5.4 gram fibrer, dagliga rekommendationer ligger runt 30 gram. De vattenlösliga fibrerna som finns i linfrön har visat sig vara mycket uppskattade av vår tarmflora. I tjocktarmen sker en jäsning som leder till bildning av nya ämnen (t.ex. butyrat) som har antiinflammatoriska egenskaper. Man kan se det som att tarmbakterierna matas så att nya hälsosamma bakterier kan bildas. 

Notis: Omega 3 från vegetabilier (ALA) måste konverteras till EPA och DHA för att människans kropp ska kunna ta upp det. Enligt studier lyckas kroppen konverterar allt mellan 1-20 % beroende på hur väl fungerande tarm vi har. Om man har en tio-procentig konvertering motsvarar 2 msk linfrön (4562 mg ALA) 456 mg konverterad omega 3. 

Så här skriver SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering):

”De lösliga fibrerna kan, i motsats till de olösliga, jäsas av bakterier i tjocktarmen. Jäsningen leder till produktion av kortkedjiga fettsyror (t.ex. butyrat) som har antiinflammatoriska egenskaper som skulle kunna ha positiv effekt vid IBS. Jäsningen kan även påverka vilka sorts bakterier som trivs i tarmen (prebiotisk effekt) och skapa en mer gynnsam bakteriesammansättning.


Linfrön bör alltid blötläggas eller krossas innan de konsumeras. Annars kommer de flesta frön transporteras rakt igenom tarmen utan att brytas ned och hälsoeffekterna blir obefintliga. 

Använd blötlagda linfrön i:


Tack för att du köper svenska linfrön även fast priset kan vara aningen högre än på de utländska. Detta är en viktig akt för vårt framtida klimat. /Sproutly

Ursprung: Sverige, Skåne

Sort: Bruna linfrön

Källor: 

https://web.archive.org/web/20181230032805/https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3163/2

https://www.who.int/nutrition/topics/FFA_summary_rec_conclusion.pdf?ua=1

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2012.2815

https://health.gov/dietaryguidelines/dga2010/dietaryguidelines2010.pdf