Klimatsmart vegolasagne

För ca 4-5 personer

(“Detta är ett gammalt recept från 2017. Vid denna tid åt jag mycket stekt och upphettad mat. Nu står upphettad mat för endast 20-30% av min kost. Att steka i höga temperaturer i oljor är inget jag nu för tiden rekommenderar, men jag låter ändå grundreceptet stå kvar eftersom jag fortfarande tillhör minoriteten. Gör du denna lasagnen bör du äta en större del groddar, sallad och fermenterat till” – Jonas”) 

Ingredienser:

500-800 g groddade linser

1 stekpanna full med kantareller/ eller/och 2 dl riven morot

2 vitlöksklyftor

1 stor gullök

1 förp eko tomatkross

ett par dl oatly Imat (beror på hur krämigt du vill ha det)

1/2 normalstor squash

2 lager lassagneplattor (Finns dem som är gjorda på bönor, säljs på Coop)

2 tsk grönsaksbuljong 

Salt, peppar, chilipulver

Gör så här: 
Stek kantarellerna tills all vätska försvunnit. Släng på pressad och hackad vit- och gul lök och stek allt i olja. 
När lök och svamp fått färg kan du hälla på linsgroddar, morot och squash. 
Häll ner tomatkross och ca 2 dl Imat oatly efter ca 5 min. 
Krydda! 
Låt puttra i ett gäng minuter. Häll sedan i smeten i formen med 2 lager av lasagneplattor. Häll gärna på lite extra imat över plattorna för att försäkra dig om att de blir mjuka och goda. 

Kör lasagne i ugn på ca 120-150° i 1-2 timmar. Ta ut och se efter om den är färdig eller ej. 

… Som sagt. Ät lasagne med större del groddar, råa grönsaker och fermenterade grönsaker 🙂