Raw-Bollar på Bovetegroddar

Här kommer ett unikt efterrätts-recept som kan ätas med gott samvete! Och ja, det innehåller bovetegroddar.

Bovete odlas flitigt i Sverige och innehåller något som kallas ”vattenlösliga fibrer”. Det är detta som gör att de, när de gror, bildar en massa gelé.

Vattenlösliga fibrer har kommit upp på tapeten i samband med ökad forskning om tarmfloran. De har visat sig vara väldigt uppskattad mat, för bakterierna i vår tarm. Vattenlösliga fibrer kopplas även till inflammationsdämpande och blodfettssänkande effekter.

”We want the recipe” – Readers

Okeeej, här kommer detJones

Ingredienser:

2 dl groddat/blötlagt bovete (motsvarande 1 dl torrt bovete) eller 1 dl Groddat bovetemjöl + 0,5 – 1 dl vatten

3-10 dadlar och fikon. Alternativt honung.

1-2 dl naturella nötter. Cashew, valnötter, pekannötter, mandlar, hasselnötter.

3-4 msk kakao.

2-3 msk kokosolja

1 dl blåbär eller jordgubbar

….Mixa allt i matberedare. Rulla i kokosflingor, eller annat mysigt att rulla i!

Att tänka på…

Nötterna kan blötläggas, för att göra dem ännu mer tarmvänliga. Nötter innehåller enzymhämmande ämnen som minskar vid blötläggning.

Se även till att så många ingredienser är ekologiska!

Har du aldrig framförhållning till efterrättsbakande? Vilket leder till att du inte ”hinner” blötlägga nötterna. Blötlägg då en massa nötter på en gång och frys in!

Hur odlar man bovetegroddar? https://www.youtube.com/watch?v=VF2q-I2CIiM

Du hittar allt i vår webshop! https://sproutly.se/

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email