Solrosknäcke med linfrön och mungbönor!

Hejsvejs. Imorse gjorde jag ett knäckebröd som tog 10 minuter att slänga ihop. Det är otroligt nyttigt, billigt och dundergott!

Recept

2 dl solrosfrön

1 dl svenska linfrön

1 dl groddat Mungböngroddmjöl eller 2 dl groddade mungböngroddar (mixas)

1 msk kokosolja

1 tsk havssalt

Valfri krydda

Söta med honung eller dadlar om du vill. Jag tycker inte det behövs

Gör så här: 

Blötlägg linfrön (dubbelmängd vatten) och solrosfrön kvällen innan. Gå upp på morgonen, målmedveten om att du snart ska få konsumera något som får din tarm att sjunga lovsånger. 

Blötläggningsvatten från solrosfrön hälls bort, inte från linfrön. 

Rör om alla ingredienser tills det blir en smet. Om du använder mungböngroddar, se till att inte ha groddat i mer än 2 dygn. Mixa dessa och blanda mer resterande ingredienser. 

Sprid ut knäcke på oljat bakplåtspapper och kör i ugn på max 100 grader. Stig Bengmark rekommenderar 80 grader, så det försöker jag köra på så mycket som det går. 

Låt vara i ugn 2-3 timmar. Vänd gärna knäckebröd om för att grädda båda sidor. 

Linfrön ger en dunerbra bost av omega 3. 

“Linfrön innehåller 3 gånger så mycket omega 3 som omega 6. Det är ett av mycket få frön som gör detta och kan odlas i Sverige… Så här har jag tidigare skrivit om omega 3: 

Linfrön har ett högt och koncentrerat värde av omega 3. Även balansen mellan omega 3 och 6 är mycket bra då kvoteringen ä 1:3,6 (3,6 gånger så mycket omega 3 som omega 6). Från två msk linfrön (20 gram) får man cirka 4562 mg omega 3. Rekommendationer från tre studier för minimum intag ligger allt mellan 250-500 mg omega 3 per dag” 

Groddat mungbönsmjöl köper du här: .https://sproutly.se/groddat-mjolpulver

Svenska linfrön här: https://sproutly.se/fron/ekologiska-linfron-500g