Odla Rädisgroddar (China rose och Sango)

För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här.

Dosering: 2 msk per odlingstillfälle
Blötläggning: 8-12 timmar
Tid för groddning: 4-5 dagar efter blötläggning
Smak: Tydlig smak av rädisa

Groddjonas tipsar: Både rädis china rose och rädis sango är två väldigt lättgroddade sorter. De passar superbra i en fröblandning raps. rödkål, grönkål, broccoli, alfalfa, linser och mungbönor! 

Efter tredje dagen ökar pepprigheten i grodden rejält! Tycker du de blir för starka kan de skördas på tredje dagen eller blandas ut med andra sorter. Odlas de i totalt mörker kommer även det göra att pepprigheten minskar.

Rädisgroddarnas otroliga smak får alltid mig att tänka på kraftiga potenta näringsämnen. Det finns en studie som hävdar att de till och med är effektivare mot västvärldens vanligaste sjukdom, som börjar på C, än den omtalade broccoligrodden. Så här skrivs det i studien (”C” står för västvärldens vanligaste folksjukdom)

Radish sprouts and broccoli sprouts have been implicated in having a potential chemoprotective effect against certain types of ”C”. Each contains a glucosinolate that can be broken down to an isothiocyanate capable of inducing chemoprotective factors known as phase 2 enzymes. In the case of broccoli, the glucosinolate, glucoraphanin, is converted to an isothiocyanate, sulforaphane, while in radish a similar glucosinolate, glucoraphenin, is broken down to form the isothiocyanate, sulforaphene.

Här finner ni studien:

https://www.researchgate.net/publication/44450148_Radish_sprouts_versus_broccoli_sprouts_A_comparison_of_anti-cancer_potential_based_on_glucosinolate_breakdown_products

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på email