odla groddar 

- enkelt, roligt och hälsosamt för både kropp och själ


Vad händer när man groddar?

Frön som ännu inte börjat gro gör allt för att bevara och skydda sina livsviktiga näringsämnen, vilket gör det väldigt svårt för oss att absorbera dess nyttigheter, men så fort fröet vattnas och det tar beslutet att börja gro sker den magiska förändringen! Sovande enzymer vaknar till liv, mineraler och proteiner blir lättare för vår kropp att ta upp och vitaminmängden ökar markant!


Grundprincip groddodling:

  • Rengör fröna
  • Blötlägg fröna för att aktivera dem
  • "Vattna" Skölj groddarna med vatten när de är näst intill torra och låt vattnet rinna av helt. 
  • Skörda när groddarna har uppnått önskad storlek​​!


Rengör dina frön 

Börja alltid med att rengöra dina frön innan du blötlägger eller odlar dem. Läs mer om rengöring och dess olika metoder här.Filosofin om blötläggning

Frön får bara en chans att gro. Av den anledningen kan de vara lite försiktiga innan de tittar ut ur skalet. Genom att blötlägga fröna under ett visst antal timmar försäkrar vi dem att förutsättningarna för att lyckas finns. Vi ”aktiverar” fröna.

Tiden som fröna behöver blötläggas under skiljer sig från frö till frö. Stora frön så som bönor, linser, korn och ärtor mår bäst av att blötläggas i hela 24 timmar. Medelstora frön så som rädis, raps och bockhornsklöver vill ha mellan 8–12 timmar och mindre frön så som alfalfa, grönkål och rödkål vill ha 6–8 timmar. Det finns de fröna som inte vill blötläggas alls. Krasse, chia och senap släpper på vattenlösliga-fibrer/gel vid kontakt med vatten. Då ”badar” de i sitt eget gel, vilket räcker.

Om du blötlägger fröna i mer än 12 timmar kan det ge ett bättre slutresultat om vattnet byts ut vid halvtid.


Det kan vara bra att förstå filosofin om blötläggning, vad som sker om man blötlägger för kort eller för lång tid. Därför får ni här ett exempel: Låt oss säga att du inte blötlägger rödkålsfröna och endast vattnar en gång om dagen. Då kommer groddningen ta 1-2 dagar extra och det kommer vara många frön som inte lyckas gro. Om du å andra sidan blötlägger rödkålsfröna i hela 12 timmar och vattnar 2–3 ggr dagligen kommer groddarna med största sannolikhet övervattnas och ruttna. 6–8 timmar är en idealisk tid för rödkål, grönkål och broccolifrön. Hur ofta de ska vattnas beror på frösort, temperatur, odlingsmaterial och syretillförsel.


Filosofin om bevattning 

”Vattna 2–3 ggr dagligen” är en gammal myt som hängt kvar lite för länge…

Om man ska bli en riktig groddodlare krävs det att man förstår filosofin om bevattning. Efter en korrekt blötläggning och groddarna har ”kläckts” (tryckt ut en liten svans) skall de vattnas först när de sugit åt sig allt/nästan allt vatten från förgående bevattning. Det finns många faktorer som påverkar hur snabbt groddarna torkar. Exempel på de är frösort, odlingsmaterial, temperatur, mängd frön och syre&Co2 balansen. Det sistnämnda handlar om hur mycket syre odlingsburken kan släppa in.

Innan fröna har kläckts/fått en minisvans är de inte lika känsliga för övervattning. En del frön kläcks direkt efter blötläggning medans andra frön kan behöva vattnas 1-2 gånger innan svansen visar sig. Det är viktigt att fröna är konstant fuktiga innan grodden tittar fram.


Filosofin om Solljus

Solljus kommer att påverka resultatet på dina groddar. Odlar du dem i totalt mörker kommer groddarna bli vitare och inte få gröna blad, vilket de får om de odlas i ljus. Generellt får groddarna en beskare smak om de odlas i solljus, speciellt mungbönor och andra groddar med mindre smak. Rädis och andra frön med väldig karaktäristisk smak påverkas inte lika mycket. Om groddarna bara ska odlas i 3-4 dagar kommer inte solljuset har lika stor betydelse.

Vi brukar rekommendera våra kunder att själva mixtra lite med solljuset för att se vilken balans de gillar mest. Det är vanligt att ta fram odlingsburken i ljus miljö den sista dagen för att ge dem en liten klorofyllboost.


Viktigt  att tänka på!

  • Rengöringen är essentiell. Ju bättre du rengör, desto finare kvalitet får du! Läs mer om det här
  • Alla frön behöver inte blötläggas. Nedan har vi specifik information om det på varje sort.
  • Försök ha som tumregel att alltid få fröna/groddarna att näst intill torra mellan varje bevattning. Temperatur, mängd frön och frösort är faktorer som påverkar hur snabbt fröna torkar. 
Rotludd/rothår:
När man odlar groddar och skott är det viktigt att känna till begreppen fuktigt rotludd/rothår/rotfibrer eller liknande. Fuktigt rotludd är endast (som det låter) fukt som groddsvansens rotludd fångar upp. Rotluddet är små minisvansar som fäller ut sig för att fånga upp den sista fukten i luften när grodden börjar torka. På bilderna nedan ser du Rädis Chinarose (till vänster) och Raps (till höger) med en rejäl mängd rotludd. Fuktigt rotludd är INGET täcken på dåliga groddar, utan snarare tvärt om. Ett täcken på groddar med friska svansar som gör sitt jobb!


 odlingsinstruktioner för våra groddar