Såhär gör du för att odla vitlöksgroddar.
Dosering: 2-3 msk per odlingstillfälle
Blötläggning: 8 timmar
Färdiga efter: 7-10 dagar
Smak: Frisk smak av lök
För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här.
Sproutly tipsar: Efter blötläggning kan det ta upp till tre dagar innan man börjar se en liten grodd. Under denna tid kan fröna vattnas med sprayflaska, men de går även att skölja under kran. Se till så att fröna hinner suga åt sig allt vatten innan de sköljs på nytt! Under de första dagarna kan det ta upp till två hela dygn innan de hunnit suga åt sig allt vatten. Så fort små groddar börjar titta fram går detta snabbare.
Lökgroddarna blir extra fina och nyttiga när de får lite klorofyll från solljuset. Låt dem därför stå i ljus när de gror. Odlar du i odlingsburk som inte släpper in ljus kan du låta dem stå öppet de två sista dagarna. Tänk på att de torkar snabbare om det står öppet, så det kan behöva vattnas någon extra gång.
Lökgroddar kan blandas med alfalfafrön efter att de grott i 4-5 dagar. Lägg då ner blötlagda alfafrön i odlingsburken.
Att odla vitlöksgroddar kräver lite mer tålamod än att odla många andra groddsorter då de är färdiga att ätas först efter ca 7 dagar.