Odla Vetegroddar och Råggroddar

Odla Vetegroddar och Råggroddar

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Groddar

För grundläggande odlingsinstruktioner om groddodling, läs här.
Dosering: 1-2 dl per odlingstillfälle
Blötläggning: 12-24 timmar
Bevattning: Skölj groddarna med vatten när de är näst intill torra och låt vattnet rinna av helt.
Färdiga efter:  2-3 dagar 
Smak: Mild och mjölig smak

Groddjonas tipsar: Vetegroddar konsumeras inte som de är utan används först och främst i recept. Vete – och råggroddar kan användas i i bland annat bröd och biffar. 

Efter groddning kan de fermenteras. Detta görs för att bilda hälsosamma bakterier, göra dem mer lättsmälta och minska/eliminera gluten. Detta görs genom att lägga vetegroddarna i en skål med vatten som precis täcker groddarna. Lägg i ca 1 tsk honung per 2 liter vatten. Låt stå framme med handuk över sig i 2-3 dygn. Vid lyckad fermentering ska vätskan ha blivit syrlig. 

Vid användning av vete och råg för groddning är det viktigt de rengörs mycket noggrant. Läs mer om rengöring här.